Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Λευκός Οίκος παραδέχεται πως συλλέγει τα αρχεία κλήσεων της Verizon

ΗΠΑ: Μαζική υποκλοπή εξωτερικών στοιχείων τηλεφωνικών κλήσεων

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε σήμερα ότι συλλέγει μια τεράστια ποσότητα αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων από τουλάχιστον μία εταιρεία και υπερασπίστηκε την πρακτική αυτή λέγοντας ότι συνιστά «ένα κρίσιμης σημασίας εργαλείο για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές στις ΗΠΑ».

Η παραδοχή αυτή γίνεται μετά τη δημοσίευση την Τετάρτη στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Guardian μιας μυστικής δικαστικής εντολής στις ΗΠΑ που αφορά τα αρχεία εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας Verizon Communications.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι η δικαστική αυτή εντολή αφορά μόνον στοιχεία όπως ο τηλεφωνικός αριθμός ή η διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης και όχι την ταυτότητα των συνδρομητών ή το περιεχόμενο των τηλεφωνικών κλήσεων.

Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν "ένα κρίσιμης σημασίας εργαλείο για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές στις ΗΠΑ", σημείωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Επιτρέπει στο προσωπικό της αντιτρομοκρατίας να βρίσκει αν γνωστοί ή ύποπτοι τρομοκράτες ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα που μπορεί να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα ανθρώπους που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη μυστική δικαστική εντολή που εξασφάλισε και δημοσίευσε η Γκάρντιαν, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) συλλέγει τα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Βεράιζον. Η δικαστική εντολή με την επισήμανση "Άκρως Απόρρητο", η οποία εκδόθηκε από το FISC, το ομοσπονδιακό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, υποχρεώνει τη Verizon Business Network Services Inc και υπηρεσίες της Verizon Business Services να παραδίδουν ηλεκτρονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων όλων των αρχείων των τηλεφωνικών κλήσεων σε μια "διαρκή, καθημερινή βάση" έως την εκπνοή της εντολής στις 19 Ιουλίου του 2013. Η εντολή αυτή, που φέρει την υπογραφή του δικαστή Ρότζερ Βίνσον και εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του FBI, καλύπτει κάθε τηλεφωνικό αριθμό που κάλεσαν όλοι οι πελάτες, τον τόπο και στοιχεία της οδού διαβίβασης των κλήσεων, μαζί με τη διάρκεια και τη συχνότητα των κλήσεων, αλλά όχι το περιεχόμενό τους.

Ένα ψηφιακό αντίτυπο της εντολής αυτής είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://r.reuters.com/kap68t. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η πρακτική αυτή αφορά κι άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Η αποκάλυψη αυτή εγείρει νέες ανησυχίες για το χειρισμό από την κυβέρνηση του Ομπάμα ζητημάτων σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας του λόγου. Η κυβέρνησή του δέχεται ήδη επικρίσεις για μια έρευνα στα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων δημοσιογράφων του Associated Press, όπως και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ενός δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Fox, στο πλαίσιο των ερευνών της για διαρροή κυβερνητικών πληροφοριών.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα