Ηλεκτρονική Έκδοση

Σαμαράς: H ανεργία οδηγεί σε εξτρεμισμό

Κρίση ανεργίας και όχι ιδεολογική διαπιστώνει στην Ελλάδα ο Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Ελσίνκι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα πληρώνει μεγάλο κοινωνικό κόστος στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση ενώ εκτίμησε ότι ο εξτρεμισμός θα καταπολεμηθεί εφόσον καταπολεμηθεί η ανεργία και περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση.

Επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες αναφορές περί ελληνικού "success story", o πρωθυπουργός είπε ότι μετά τη δίνη του κυκλώνα στην οποία βρέθηκε πριν από τρία χρόνια, σήμερα η Ελλάδα σταθεροποιείται, απέφυγε την έξοδο από την ευρωζώνη, πέτυχε τη μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους και όλους τους στόχους που έχουν τεθεί. Τόνισε όμως ότι η χώρα πληρώνει μεγάλο κοινωνικό κόστος, με μείωση του ΑΕΠ για έκτη χροιά που αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25%, ανεργία στο 27% και ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς απέδωσε την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ελλάδα στους παραπάνω παράγοντες και σημείωσε: " Στη χώρα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση, αλλά κρίση ανεργίας-Ο εξτρεμισμός θα αντιμετωπιστεί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των μεταναστών".
 
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για έλλειμμα ανταγωνιστικότητας  καθώς δεν έχει πιάσει τους στόχους που είχε θέσει το 2000 παρότι ορισμένες χώρες του Βορρά έχουν ενισχύσει την θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό ενώ αντίθετα οι χώρες του Νότου έχουν υποχωρήσει. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και ακολούθως να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα, η οποία όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός έχει δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, βρίσκεται στον δρόμο των αγωγών για την Ευρώπη και διαθέτει ενεργειακά αποθέματα στην επικράτειά της.
 
Επισήμανε πάντως την σημασία να τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα και να διευθετηθούν με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι όποιες πολιτικές αμφισβητήσεις μπορεί να υπάρχουν.
 
Πρόσκληση Σαμαρά σε Κατάινεν
 
Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο φινλανδό ομόλογό του. Ο Γιούρκι Κατάινεν αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα μαζί με ομάδα επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση