Ηλεκτρονική Έκδοση

Αυστηροποίηση του νόμου για το άσυλο ψήφισαν οι Ελβετοί

Υπέρ του νέου πιο αυστηρού νόμου για τη χορήγηση ασύλου, που τέθηκε σε ισχύ το φθινόπωρο, τάχθηκαν σήμερα οι Ελβετοί. Τα νέα μέτρα εγκρίθηκαν από το 79% των Ελβετών, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Mark Baker) φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Mark Baker)

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στους εκλογείς σε ομοσπονδιακό επίπεδο ήταν δύο: η έγκριση ή όχι του νόμου για την αυστηροποίηση του ασύλου και η εκλογή των μελών της κυβέρνησης από το λαό και όχι πλέον από το Κοινοβούλιο.
 
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση απορρίφθηκε από περισσότερο από το 76% των ερωτηθέντων. 
 
Το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο ζητήθηκε από μια επιτροπή αντιτιθέμενων στον νόμο που πήρε το προσωνύμιο «Stop exclusion» (Σταματήστε τον αποκλεισμό). Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η επιτροπή κατήγγειλε αυτό «το επικίνδυνο αποτέλεσμα για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων» και εξέφρασε λύπη για «τις ολέθριες και σε ορισμένες περιπτώσεις μοιραίες συνέπειες που θα έχει για τους αιτούντες άσυλο και για τους πρόσφυγες».
 
«Όσο θα υπάρχουν συγκρούσεις και κρίσεις και η Ελβετία θα είναι μία από τις πιο ασφαλείς και πλούσιες χώρες του κόσμου, θα μιλάμε για άσυλο», επεσήμανε η επιτροπή, η οποία θα συνεχίσει τον αγώνα της. 
 
Η αναθεώρηση του νόμου έχει σκοπό να μειώσει τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των φακέλων σε μερικούς μήνες, αντί για κάποια χρόνια σήμερα, λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων.
 
Αυτή τη στιγμή, περίπου 48.000 άνθρωποι βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου στην Ελβετία. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 28.631 νέες αφίξεις το 2012, έναν αριθμό-ρεκόρ από το 1999. Μόνο το 11,7% των αιτούντων πήραν άσυλο το 2012, έπειτα από χρόνια στην αναμονή.
 
Η Ελβετία φιλοξενεί σήμερα αναλογικά τέσσερις ή πέντε φορές περισσότερους πρόσφυγες απ΄ό,τι η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ιταλία.
Το 2012, οι αιτούντες άσυλο στην Ελβετία προέρχονταν κυρίως από την Ερυθραία, τη Νιγηρία, την Τυνησία, τη Σερβία και το Αφγανιστάν.
 
Η βουλευτής του κεντρώου κόμματος PDC Αν Σεϊντού-Κριστί, είπε πως το αποτέλεσμα αυτό δείχνει «μια εξασθένιση της ανθρωπιστικής μας παράδοσης και μια έλλειψη αλληλεγγύης προς ό,τι συμβαίνει στις χώρες σε κρίση».
 
Από την πλευρά της, η Σελίν Αμοντρίζ, βουλευτής της λαϊκής δεξιάς UDC, χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δηλώνοντας πως εννιά στους δέκα αιτούντες άσυλο στην Ελβετία το κάνουν «για οικονομικούς λόγους». 
 
Για την Ιζαμπέλ Μορέτ, βουλευτή του φιλελεύθερου κόμματος PLR, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων, οι αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ελβετία παρακινούμενοι από οικονομικά και όχι οικονομικά κίνητρα θα έχουν έτσι ένα «καθαρό σημάδι». Θα γνωρίζουν πως δεν μπορούν πλέον «να έρχονται για μία περίοδο τεσσάρων ετών στην Ελβετία"» όσο χρειάζεται σήμερα κατά μέσον όρο προκειμένου να εξεταστεί ένας φάκελος, και θα συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προτού απελαθούν.
 
Η βουλευτής των σοσιαλιστών Σέσλα Αμαρέλ, η οποία ηγήθηκε της μάχης κατά των μέτρων αυτών, δήλωσε έκπληκτη, αναφέροντας ότι «το εύρος του «ναι» στα μέτρα αυτά είναι εντυπωσιακό, αναμενόταν ότι θα χάναμε, αλλά όχι με τέτοια διαφορά».
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ελβετία