Ηλεκτρονική Έκδοση

Θρήνος στον ελληνικό αθλητισμό

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης

Σε νοσοκομείο της Πολωνίας «έσβησε» ο 37χρονος πρωταθλητής του κανόε καγιάκ

Στο πλευρό της συζύγου του, Ιωάννας, κατέληξε ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης, που είχε πέσει σε κώμα πριν 8 μέρες, με καλπάζουσας μορφής λευχαιμία, και νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου στην πολωνική πόλη Μπιντγκός. Ο άτυχος πρωταθλητής μας διαγνώστηκε κλινικά νεκρός το μεσημέρι της Τρίτης, και το μεσημέρι της Τετάρτης (12/6) οι γιατροί υποχρεώθηκαν, βάσει της νομοθεσίας που ισχύει στη χώρα τους, να τον αποσυνδέσουν από τη μηχανική υποστήριξη.


Ο άτυχος Ανδρέας ταξίδεψε στην Πολωνία, στις 27 Μαϊου, προκειμένου να λάβει μέρος στο 3ο παγκόσμιο κύπελλο, ωστόσο ακύρωσε τη συμμετοχή του, λόγω της εμπύρετης κατάστασής του που, σύμφωνα με τις εξετάσεις που έκανε πριν την αναχώρησή του, αποδόθηκε σε απλή μορφή ίωσης. Παρέμεινε στην Πολωνία, για να παρακολουθήσει τους αγώνες, και την προηγούμενη Τρίτη (4/6) έπεσε σε κώμα. Οι γιατροί διέγνωσαν πως είχε προσβληθεί από οξεία λευχαιμία, και προχώρησαν άμεσα σε χημειοθεραπεία, χωρίς όμως ν'ανταποκριθεί ο οργανισμός του στα φάρμακα που του χορηγήθηκαν.
Χθες, κι ενώ είχε θεωρηθεί πια κλινικά νεκρός, η σύζυγός του, με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στη Βαρσοβία, πέτυχε να δοθεί 24ωρη παράταση της μηχανικής υποστήριξής του, και παράλληλα να εξεταστεί από Ελληνα νευροχειρουργό, ο οποίος τη διαβεβαίωσε πως οι Πολωνοί ειδικοί είχαν κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια, αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα, και η καρδιά του σταμάτησε να κτυπάει...
Ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1976 στη Ρωσία, από Πόντιους γονείς, και άρχισε να ασχολείται με το κανόε καγιάκ στην ηλικία των 11 ετών. Στην Ελλάδα ήρθε, για μόνιμη εγκατάσταση, το 1993.
Το 2000 αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και ήταν 13ος στα 500μ. και 15ος στα 1.000μ. Ηταν 6ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1999, όπως και σε εκείνο του 2002 (τη χρονιά αυτή κατέκτησε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στα 1.000 μ.) , 4ος στους Μεσογειακούς του 1997 και πρώτος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 2001. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) αποκλείστηκε από τον τελικό, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) κατέλαβε την πέμπτη θέση στον τελικό της κατηγορίας C1.
Το 2002 ο Κιλιγκαρίδης κέρδισε υποτροφία από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Έκανε καλή εμφάνιση στο Ντούισμπουργκ, στη δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κανόε καγιάκ ήρεμων νερών, το Μάιο του 2006. Στους αγώνες συμμετείχαν 600 αθλητές από 57 χώρες. Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν 5ος και 7ος στους «μικρούς τελικούς» του C1 1000 και 500 μέτρων.
Το 2006 στο Ευρωπαϊκό στην Τσεχία κατέλαβε την 7η θέση στον τελικό των C1 1000μ. με επίδοση 4.00.404, ενώ ήταν επίσης 7ος στα 500μ. Την επόμενη χρονιά, στην πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 10 χλμ., κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο μαραθώνιο αγώνα των 10.000 μέτρων στο Μιλάνο. Επίσης, ήταν 2ος στο μικρό τελικό του C1 1.000 μέτρων του παγκοσμίου πρωταθλήματος ήρεμων νερών , στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κιλιγκαρίδης
Σπορ