Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΡΤ

Ενός ανδρός... ΝΕΡΙΤ

Ενας πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος (και πρόεδρος αντάμα) θα καθορίζει τις τύχες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ενας διευθύνων σύμβουλος μεγάλο αφεντικό, με αρμοδιότητες επί παντός του επιστητού, που θα διορίζεται διά της πλαγίας οδού από τον εκάστοτε υπουργό «αρμόδιο για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης». Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ επί το συντομότερον), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ενός ανδρός αρχή, με δυο λόγια, συν ολίγη από γερουσία και για κερασάκι στη γραφειοκρατική τούρτα ένας μεσολαβητής...

Θα σας τα εξηγήσω όλα αναλυτικά, ξεκινώντας από τα καλά νέα. Αυτό το σχετικώς δυσοίωνο ΝΕΡΙΤ, που έχει δώσει από χθες τροφή για λογοπαίγνια στα social media, θα είναι η επωνυμία της νέας εταιρείας, αλλά δεν θα είναι ο διακριτικός τίτλος της. Αυτόν θα τον καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου (επ' αυτού αργότερα), που θα διεξαγάγει επί τούτου έρευνα αγοράς και μελέτες. Ευκαιρία δηλαδή να σκορπίσουμε λεφτά σε «ημετέρους», που θα πραγματοποιήσουν τις συγκεκριμένες έρευνες αγοράς και μελέτες. Κι επειδή ο Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαιώνει ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα λειτουργήσει κατά τον Σεπτέμβριο, υποθέτω ότι το κοινό θα ερωτηθεί στις παραλίες. Αναμένω λοιπόν ο «διακριτικός τίτλος» να φέρνει κάτι σε Κόπερτον, Ρακέτα ή ακόμη καλύτερα Μπραζίλιαν!

Εννεαετής θητεία!

Ας αφήσουμε όμως τα αστεία κι ας πάμε στα καινούργια του νομοσχεδίου. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα είναι η γερουσία που σας έγραψα και πώς μην το πεις γερουσία όταν προβλέπεται εννεαετής (!) θητεία για τα μέλη του; Αυτό λοιπόν το όργανο θα είναι επταμελές και θα καταρτίζει δεκαετές στρατηγικό σχέδιο λειτουργίας της εταιρείας. Για να στελεχωθεί, θα δημοσιεύεται ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με αναλυτική κατάσταση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογούνται σε πρώτη βάση από ένα Φορέα Επιλογής (συνεργασία ιδιωτικής εταιρείας και ΑΕΙ), που θα καταρτίζει κατάλογο δέκα υποψηφίων με την υψηλότερη βαθμολογία. Κι ύστερα, βεβαίως, θα αποφασίζει ο αρμόδιος υπουργός. Θα επιλέγει επτά από τους δέκα σε θέσεις μέλους, με τους υπόλοιπους τρεις να είναι αναπληρωματικοί.

Τι θα κάνει το Εποπτικό Συμβούλιο; Βασικά, θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο και ειρήσθω εν παρόδω θα διατυπώνει γνώμη για τον προϋπολογισμό, θα προάγει την ορθολογική διακυβέρνηση κ.λπ. κλπ. Ανάλογες διαδικασίες θα ακολουθούνται και για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, που θα είναι πενταμελές (διευθύνων σύμβουλος και τέσσερα μέλη) και θα έχει πενταετή μη ανανεώσιμη θητεία. Εκπρόσωπος των εργαζομένων δεν προβλέπεται. Κι από την άλλη, θα μπορούν οι υπάλληλοι της ΝΕΡΙΤ (όχι παραπάνω από δύο) να είναι μέλη του Δ.Σ. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα υπάρχουν τρεις υποψήφιοι, αξιολογούμενοι από τον Φορέα Επιλογής, ενώ την τελική επιλογή, όπως έγραψα και πιο πάνω, θα κάνει το Εποπτικό Συμβούλιο.

Και πάμε τώρα στον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο (η θέση ενοποιείται) που, ως άλλος Σούπερμαν, τα κάνει όλα. Διοικεί και προΐσταται, καταρτίζει το επιχειρησιακό σχέδιο, εγκρίνει το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, καταρτίζει τον υπηρεσιακό οργανισμό, τον κανονισμό λειτουργίας και τους λοιπούς κανονισμούς, επιλέγει τους γενικούς διευθυντές της ΝΕΡΙΤ, καθορίζει τα θέματα προσωπικού, τα αναγκαία προσόντα και τη διαδικασία για τις προσλήψεις, τους όρους και διαδικασίες ανάθεσης μελετών, υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, αγορών ακινήτων, μισθώσεων και εκμισθώσεων και, για να μην ξεχνιόμαστε, τους δείκτες-κλειδιά απόδοσης «με βάση το πλαίσιο της ισόρροπης στοχοθέτησης». Οσο για το Διοικητικό Συμβούλιο, συγκαλείται σε τακτική συνεδρίαση «μία φορά τουλάχιστον το μήνα», ενώ τώρα συνεδριάζει μία ή και δύο φορές την εβδομάδα. Είναι επίσης «αρμόδιο για κάθε ζήτημα που αφορά τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, το οποίο δεν ανατίθεται στον διευθύνοντα σύμβουλο». Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή...

Οσον αφορά το προσωπικό, η ΝΕΡΙΤ θα προσλαμβάνει με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου για να μη λησμονούμε και τα «δικά μας τα παιδιά». Κατ' εξαίρεσιν, ύστερα από πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου (πάλι αυτός!) μπορεί να ανατεθεί απευθείας η εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή άλλους καλλλιτέχνες.

Σας είχα πει, όμως, και για έναν μεσολαβητή. Τον περίφημο ombudsman των ξένων ΜΜΕ που θα αναλάβει να εξετάζει καταγγελίες, παράπονα και αιτήματα απάντησης για όλες τις εκπομπές και τα προγράμματα της ΝΕΡΙΤ. Θα τον επιλέγει το Εποπτικό Συμβούλιο από έναν κατάλογο τριών υποψηφίων, που θα ετοιμάζει (ποιος άλλος;) ο διευθύνων σύμβουλος. Στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι εγνωσμένου κύρους, μέλη της ΕΣΗΕΑ. Ο μεσολαβητής θα συμμετέχει και στην τριμελή Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα κάνει ό,τι ακριβώς προβλέπει το όνομά της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι νεότευκτες «συμβουλευτικές επιτροπές προγράμματος». Προβλέπεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο θα μπορεί να συγκροτεί συμβουλευτικές επιτροπές προγράμματος ανά περιφέρεια, στις οποίες θα συμμετέχουν εθελοντικά ακροατές και τηλεθεατές που «αποτελούν το αντιπροσωπευτικό κοινό της ΝΕΡΙΤ». Εργο τους είναι να μεταφέρουν στο Εποπτικό Συμβούλιο τις απόψεις του κοινού ως προς την τήρηση των προβλεπομένων στα κανονιστικά κείμενα ή άλλες καταστατικές διατάξεις. Λίγο ομιχλώδη τα ακούω αυτά τα τελευταία και φοβούμαι ότι θα συμβάλουν σε ένα όργιο καταγγελιών από κάθε είδους «κλαδικές».

«Μπορεί»

Να προσθέσω ότι προβλέπονται έσοδα από διαφημίσεις, ότι το πρόγραμμα «μπορεί να απευθύνεται και προς τον απόδημο Ελληνισμό» (δεν το έχουν για σίγουρο...), ότι η ΝΕΡΙΤ θα μεταδίδει τηλεοπτικά, διαδικτυακά και ραδιοφωνικά τις εργασίες του Κοινοβουλίου (αντίο κανάλι της Βουλής;), και ότι (βλέπε ΣΔΙΤ;) θα μπορεί να συμμετέχει σε εταιρείες στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή.

Κι ας κλείσω με μια ομορφιά. Βγήκε προχθές ο Σίμος Κεδίκογλου και δήλωσε ότι η ΕΡΤ έχει τριπλάσιο έως εξαπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο έως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: σχεδόν τη μισή και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι. Κι ήταν αυτός ένας βασικός λόγος του κλεισίματος. Μάλιστα; Μάλιστα! Ερχεται λοιπόν τώρα το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και λέει ότι τα ραδιοτηλεοπτικά της προγράμματα θα απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού της χώρας και ότι θα λαμβάνουν υπ' όψιν τις ανάγκες ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, «ανεξάρτητα από τη θεαματικότητα και ακροαματικότητα των σχετικών εκπομπών». Ποιος δουλεύει ποιον, κύριε υπουργέ;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Αντιρατσιστικό
Για το ίδιο θέμα
Καψής: «Θέμα ωρών η εκπομπή στη νέα ραδιοτηλεόραση»