Έντυπη Έκδοση

ERT-Solidarite

Με το σήμα της ΕΡΤ και από κάτω τη λέξη «solidarite», δηλαδή «αλληλεγγύη», άρχισε το κεντρικό του Δελτίο Ειδήσεων χθες το βελγικό κανάλι Tele Bruxelles, καθώς εκφράζεται διεθνής κατακραυγή για την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Οι Ελληνες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και η εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας σε αναταραχή, μία ημέρα μετά την πιο δραστική κίνηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της μείωσης του διογκωμένου δημόσιου τομέα», σχολιάζει η ανταποκρίτρια των New York Times στην Αθήνα, Νίκη Κιτσαντώνη. Αναφερόμενη στις αντιδράσεις του κόσμου στους δρόμους της Αθήνας, η δημοσιογράφος κάνει λόγο για ένα «μείγμα σοκ, θυμού και νοσταλγίας για την ΕΡΤ».

«Η Ελλάδα κλείνει την ΕΡΤ για να δείξει αποφασιστικότητα», γράφουν οι New York Times, τονίζοντας πως η απόφαση ακολουθεί την πίεση των πιστωτών της να συρρικνώσει το Δημόσιο. «Είναι μέτρο τόσο της απελπισίας όσο και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για διαγραφή θέσεων εργασίας», υπογραμμίζει το δημοσίευμα και τονίζει ότι λίγες ημέρες πριν, το ΔΝΤ είχε επικρίνει την Αθήνα για αποτυχία στη «λήψη πολιτικά δύσκολων μέτρων».

«Πολιτική κρίση πυροδοτεί στην Ελλάδα το κλείσιμο της ΕΡΤ», γράφει ο βρετανικός Independent σχολιάζοντας ότι η απρόσμενη κίνηση της κυβέρνησης προκαλεί τους μεγαλύτερους μέχρι σήμερα τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Ελληνες δημοσιογράφοι αψηφούν την εντολή της κυβέρνησης για κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης» η Guardian επικεντρώνεται στις διεθνείς αντιδράσεις όπως αυτή του προέδρου της EBU, που ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό την ανάκληση της απόφασης, και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που καταγγέλλει «ένα πλήγμα κατά της δημοκρατίας και του πλουραλισμού».

Το σχόλιο του συνθέτη και διευθυντή του ραδιοφωνικού προγράμματος της ΕΡΤ Δημήτρη Παπαδημητρίου «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ούτε στη δικτατορία» επέλεξε ως τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική Le Monde δίνοντας βήμα σε εργαζομένους και συνδικαλιστές της ΕΡΤ. Στην ιστοσελίδα της καλύπτει επίσης εκτενώς τις αντιδράσεις πολιτικών, φορέων ΜΜΕ και δημοσιογραφικών οργανώσεων. Για αυταρχική, αιφνιδιαστική απόφαση κάνει τέλος λόγο η εφημερίδα Liberation, η οποία περιγράφει τις δραματικές τελευταίες στιγμές της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης, τη μαύρη οθόνη που αντίκρισαν οι τηλεθεατές, αλλά και την προσπάθεια των εργαζομένων να συνεχίσουν την εκπομπή του προγράμματος μέσω Ιντερνετ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΡΤ
Τηλεόραση
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)