Έντυπη Έκδοση

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Καλοκαιρινές θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου από σήμερα και πολλοί θα είναι αυτοί που θα αναπολήσουν το ασυνήθιστα δροσερό για την εποχή φετινό πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με θερμοκρασίες υποφερτές και αρκετές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αιτία αυτών των καιρικών φαινομένων, η κυκλωνική κυκλοφορία. Ηταν όμως, πράγματι, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αρκετά δροσερό όπως το νιώσαμε; Ηταν το ίδιο δροσερό σε όλες τις περιοχές της χώρας; Ας δούμε τι λέει η κλιματολογία μέσα από τα στοιχεία τριών μετεωρολογικών σταθμών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ηταν δροσερότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αλλά όχι παντού. Το γιατί, εξηγεί ο Μ. Αναδρανιστάκης Ηταν δροσερότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αλλά όχι παντού. Το γιατί, εξηγεί ο Μ. Αναδρανιστάκης «Από το σταθμό μας στην Ελευσίνα, σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα των τελευταίων πενήντα χρόνων, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 28,7 βαθμοί», μας λέει ο Μανώλης Αναδρανιστάκης, πρώην διευθυντής Κλιματολογίας και τώρα διευθυντής Παροχής Υπηρεσιών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του πρώτου δεκαπενθημέρου του φετινού Ιουνίου ήταν 27,8 βαθμοί, δηλαδή κατά ένα βαθμό χαμηλότερη από την κλιματική τιμή, γεγονός που δικαιολογεί τη δροσιά που είχαμε. Παρατηρούμε ότι ο φετινός Ιούνιος είναι ο πιο δροσερός, σημαντικά μάλιστα πιο δροσερός σε σχέση με τον περσινό, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί, δηλαδή 4 βαθμοί μεγαλύτερη. Φέτος μόνο δύο ημέρες η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς (30 βαθμοί στις 10/6 και 31 στις 11/6). Αντίθετα το 2012 στις 11 από τις 13 πρώτες ημέρες του μήνα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τους 38,2 βαθμούς (13/6). Το 2009, που ήταν επίσης αρκετά ζεστό, για πέντε συνεχόμενες ημέρες η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 35 βαθμούς (8-12/6), με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τους 36,8 βαθμούς. Το 2010, παρ' όλο που ήταν σχετικά δροσερό, το θερμόμετρο έδειξε και 35,2 βαθμούς στις 12 του μήνα».

Ο ίδιος παρατηρεί πως στο σταθμό της Νάξου τα δεδομένα βρίσκονται σε σχετική αντίθεση με αυτά της Ελευσίνας. Την τελευταία εξαετία το 2010 και το 2008 ήταν πιο δροσερά κατά ένα βαθμό τουλάχιστον σε σχέση με το 2013. Μάλιστα το 2013 σημειώθηκε και το ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για την τελευταία εξαετία, που ήταν 33,2 βαθμοί στις 11 Ιουνίου.

«Αν μελετήσουμε τώρα ένα σταθμό στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα το μετεωρολογικό σταθμό στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης, παρατηρούμε ότι ο Ιούνιος του 2013 είναι αρκετά δροσερός, ο δεύτερος πιο δροσερός μετά το 2008 για την τελευταία εξαετία. Φέτος η μέγιστη θερμοκρασία μόνο μία μέρα ξεπέρασε τους 30 βαθμούς, σε αντίθεση με το 2012, όπου για πέντε συνεχόμενες ημέρες είχαμε θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς, με τη μέγιστη, 35,6°, να καταγράφεται στις 13 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθούν οι 34,6 βαθμοί που μετρήθηκαν στις 10 Ιουνίου του 2009»

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι μετεωρολόγοι είναι πως στην ηπειρωτική χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ήταν μάλλον δροσερό, ενώ αντίθετα αυτό δεν συνέβη με τα νησιά του Αιγαίου. «Αυτό βοηθά σημαντικά στην εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς στο φαινόμενο αυτό», προσθέτει ο Μανώλης Αναδρανιστάκης. «Συνήθως την εποχή αυτή στη χώρα μας επικρατεί αντικυκλωνική κυκλοφορία, που έχει αποτέλεσμα αφ' ενός αυξημένες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, αφ' ετέρου ενισχυμένο βοριαδάκι στο Αιγαίο, που με τη σειρά του κρατά τη θερμοκρασία στα νησιά χαμηλά. Φέτος, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, στη χώρα μας επικράτησε κυκλωνική κυκλοφορία. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην έχουμε μεν υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, όμως αντίθετα στο Αιγαίο αντί για το μελτέμι επικράτησαν νότιοι άνεμοι, που δικαιολογούν και τη σχετικά αυξημένη θερμοκρασία. Η κυκλωνική κυκλοφορία ήταν και υπεύθυνη για τα αυξημένα επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που είχαμε φέτος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
ΕΜΥ