Έντυπη Έκδοση

Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη

Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για το χορό των Ρίχτερ που ξεκίνησε από το Σάββατο το απόγευμα στην Κρήτη, όπου σημειώθηκε σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Περισσότεροι από 35 μετασεισμοί δεν αφήνουν σε ησυχία το νησί, ενώ και χθες το πρωί έγινε περίπου στο ίδιο εστιακό βάθος νέος σεισμός 3,4 Ρίχτερ, αισθητός κυρίως στη νότια Κρήτη.

Μεταξύ 10 και 11 χθες, έγιναν ακόμη δύο σεισμοί, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ! Οι σεισμολόγοι πάντως εκτιμούν -όσο περνούν οι ώρες- ότι ο σεισμός που έγινε προχθές το απόγευμα είναι ο κύριος σεισμός και η ακολουθία είναι φυσιολογική.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός, που σημειώθηκε 11 λεπτά μετά τις 7.00 το απόγευμα του Σαββάτου είχε επίκεντρο 84 χιλιόμετρα Ν-ΝΑ από το Τυμπάκι του Νομού Ηρακλείου, 143 χλμ. Ν-ΝΔ της Ιεράπετρας και 483 χιλιόμετρα Ν-ΝΑ της Αθήνας.Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, μέχρι και 4,8 Ρίχτερ. Οι δονήσεις προκάλεσαν έντονη ανησυχία καθώς έγιναν αισθητές σχεδόν σε όλη την Κρήτη, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές ή θύματα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Αθανάσιο Γκανά, «για την περιοχή η συγκεκριμένη δόνηση είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη ως προς το μέγεθός της.

«Ολα δείχνουν ότι πρέπει να είναι ο κύριος σεισμός, αλλά αυτό εμπεριέχει μεγάλη αβεβαιότητα. Διατηρώ μια επιφύλαξη για να δούμε τι σεισμική ακολουθία θα υπάρχει», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας. «Ηταν ένας μεγάλος σεισμός, γι' αυτό και έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη. Εγινε πάνω στο ελληνικό τόξο, εκεί όπου συγκρούεται η ελληνική πλάκα με την αφρικανική».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σεισμοί