Έντυπη Έκδοση

Εξωση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Η δολοφονία του πρώην διοικητή του ΙΚΑ, Γιάννη Βαρθολομαίου, το 2007, έχει συνέπεια την έξωση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) από το νεοκλασικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται, στην οδό Φράγκων. Εκείνη την εποχή, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, είχε έρθει σε συμφωνία με τον Γ. Βαρθολομαίο ώστε το κτήριο του ΚΩΘ να παραχωρηθεί στο ΥΠΠΟ. Είχε άλλωστε ανακαινιστεί με χρήματα του ΥΠΠΟ το 1983.

Πηγή: http://www.odiokrat.gr Πηγή: http://www.odiokrat.gr Γι' αυτό και το ΚΩΘ πλήρωνε ένα συμβολικό ενοίκιο, ύψους 45 ευρώ, στο ΙΚΑ ώς το 2000. Ο Γ. Βουλγαράκης είχε ήδη υπογράψει το νομοσχέδιο που προέβλεπε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτηρίου και την παραχώρησή του στο ΥΠΠΟ. Ομως ο Γ. Βαρθολομαίος δεν πρόλαβε να το υπογράψει.

Ετσι, το ΙΚΑ ξεκίνησε δικαστικό αγώνα για να πάρει πίσω το κτήριο. Το ΚΩΘ έχασε τη δικαστική μάχη. Αλλά εδώ και ένα χρόνο βρισκόταν σε συζητήσεις με το ΙΚΑ για να καθοριστεί το ύψος του ενοικίου. Το ΙΚΑ ζητούσε 12.000 ευρώ το μήνα. Το ΚΩΘ έδινε 4.000 ευρώ. Το ΙΚΑ κατέβηκε στις 8.000. «Ξαφνικά, και ενώ από τον Φεβρουάριο περιμένουμε μια απάντηση από το ΙΚΑ, παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες, μας ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη η έξωση και ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη πρέπει να εγκαταλείψουμε το κτήριο», λέει η διευθύντρια του ΚΩΘ, Λόλα Τότσιου. Οπως σημειώνει, πέραν του ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ακόμη και αν υπήρχε έτοιμος χώρος, σπουδαστές και καθηγητές βρίσκονται εν μέσω εξεταστικής περιόδου, η οποία δεν μπορεί να σταματήσει ξαφνικά. Ο κίνδυνος να βρουν κλειστό το ωδείο οι σπουδαστές και οι καθηγητές την Τετάρτη, που λήγει η προθεσμία, είναι ορατός. «Με το θέμα ασχολείται η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση με τον αναπλ. υπουργό Κώστα Τζαβάρα. Βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το ΙΚΑ, ώστε να βρεθεί λύση», επισημαίνει η κ. Τότσιου. Σήμερα οι σπουδαστές πραγματοποιούν μαραθώνια συναυλία διαμαρτυρίας στο ωδείο ενάντια στην έξωση.

Το ΚΩΘ μετρά 100 χρόνια λειτουργίας. Φοιτούν σε αυτό 430 σπουδαστές και εργάζονται 18 καθηγητές αορίστου χρόνου, 17 ορισμένου χρόνου και 45 ωρομίσθιοι.

Σε ανακοίνωση συμπαράστασης προς το ΚΩΘ, η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό της διοίκησης, των καθηγητών και των σπουδαστών του ΚΩΘ και ζητεί από το ΥΠΑΙΘΠΑ να δοθεί άμεσα λύση. «Θεωρούμε ότι ειδικά στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης είναι ανάγκη να ληφθεί ειδική μέριμνα για την πρόσβαση των Ελλήνων σε μια αξιοπρεπή μουσική παιδεία, ώστε να αποτρέψουμε την πνευματική και ηθική εξαχρείωση της κοινωνίας μας και την απώλεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ)