Έντυπη Έκδοση

Εφυγε ο Σπ. Ιακωβίδης

Εφυγε χθες σε ηλικία 90 ετών ο κορυφαίος μυκηνολόγος Σπύρος Ιακωβίδης. Υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα στο χώρο της ερευνητικής αρχαιολογίας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Για 55 συναπτά χρόνια συμμετείχε στις ανασκαφές των Μυκηνών, αρχικά ως συνεργάτης του Γεωργίου Μυλωνά και τα τελευταία 25 χρόνια ως διευθυντής τους Για 55 συναπτά χρόνια συμμετείχε στις ανασκαφές των Μυκηνών, αρχικά ως συνεργάτης του Γεωργίου Μυλωνά και τα τελευταία 25 χρόνια ως διευθυντής τους Για 55 συναπτά χρόνια συμμετείχε στις ανασκαφές των Μυκηνών, αρχικά ως συνεργάτης του Γεωργίου Μυλωνά και τα τελευταία 25 χρόνια ως διευθυντής τους. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη ώρα 11 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (από το ναό των Αγίων Θεοδώρων) και τους επικήδειους θα εκφωνήσουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Ευαγγελάτος και η καθηγήτρια Μαρία Παντελίδη-Γκόφα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου έλαβε πτυχίο Αρχαιολογίας το 1946 και το διδακτορικό το 1962. Διετέλεσε αρχικά επιμελητής αρχαιοτήτων (1952-1954) και στη συνέχεια δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αθηνών (1970-1974), Marburg (1976-1977), Heidelberg (1977) και University of Pennsylvania (1979-1991). Εγινε μέλος του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών του Princeton, ΗΠΑ (1977-1978). Οι ανασκαφικές έρευνές του αφορούν τις περιοχές: Αθηνών, Ελευσίνας, Πύλου, Θήρας, Περατής, Γλα, Μυκηνών. Δημοσίευσε 48 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έδωσε σειρά διαλέξεων σε περίπου 90 Πανεπιστήμια, Μουσεία και επιστημονικά σωματεία σε Ελλάδα, Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστρία, Αγγλία, Βέλγιο, Καναδά, Κύπρο, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστραλία και Ελβετία. Εγραψε τα βιβλία: «Η Μυκηναϊκή Ακρόπολις των Αθηνών» (1962), «Περατή» (1969-1970), «Αι Μυκηναϊκαί Ακροπόλεις» (1973), «Vormykenische und Mykenische Wehrbauten» (1977), «Late Helladic Citadels on Mainland Greece» (1988), «Γλας Ι» (1989), «Γλας ΙΙ» (1998), «Gla and the Kopais» (2001).

Ο Σπ. Ιακωβίδης ήταν ένας από τους τελευταίους επιζώντες αρχαιολόγους που έκρυψαν πριν από τη γερμανική κατοχή τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς. Ηταν νεαρός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν οι καθηγητές του, όπως ο Σπύρος Μαρινάτος, συνέστησαν ομάδες φύλαξης των αρχαιοτήτων (από φοιτητές) για να τα περιφρουρήσουν.

Ελαβε μέρος σε 65 επιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (1971-2002) και ήταν μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών σωματείων της Society of Antiquaries (Λονδίνο) και των Ακαδημιών Αθηνών, Ιταλίας (Lincei) και Αυστρίας (Βιέννη). Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Εθνικής Αντιστάσεως και τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Φοίνικος.

Υπήρξε συνεργάτης στη συνταντική ομάδα της «Ιστορίας του Ελληνικού Εθνους» (1970). Μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Society of the Promotion of Hellenic Studies, της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, της Societe de Prehistoire Francaise, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας. Εταίρος του Σεμιναρίου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Columbia. Επίτιμο μέλος της Society of Antiquaries of London. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, society of Antiquaries of London, ξένος εταίρος της Accademia Nationale dei Lincei (Ρώμη), επίτιμο μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, Τάξη Φιλοσοφίας και Ιστορίας (Βιέννη). Επίτιμος διδάκτωρ της Αρχαιολογίας, Dickinson College, Pennsylvania, USA.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Ερευνες & μελέτες
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα