Έντυπη Έκδοση

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «NANOTEXNOLOGY 2013» ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ (6-13 ΙΟΥΛΙΟΥ)

Η Θεσσαλονίκη, ευρωπαϊκό κέντρο νανοτεχνολογίας

Τα οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές σε ενέργεια, φωτισμό, ηλεκτρονική, υγεία, με ένα τεράστιο μέγεθος εφαρμογών, και ανοίγουν το δρόμο για πολλές άλλες πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες εφαρμογές...

Σε πανευρωπαϊκό κέντρο νανοτεχνολογίας αναδεικνύεται με γοργούς ρυθμούς η Θεσσαλονίκη. Περισσότερες από 700 παρουσιάσεις τεχνολογίας και καινοτομίας από όλο τον κόσμο, καθώς και 2.000 επιστήμονες και επιχειρηματίες θα δώσουν το «παρών» στο Διεθνές Συνέδριο «NANOTEXNOLOGY 2013», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, από τις 6 έως τις 13 Ιουλίου.

Ακόμη μία διοργάνωση που υπογραμμίζει την πορεία της πόλης προς το μέλλον. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο ευρωπαϊκό γεγονός στον τομέα της νανοτεχνολογίας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης καθιερωμένες παγκόσμιες διοργανώσεις. Οπως το 6ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά, το 10ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και τη Νανοτεχνολογία, το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τη Νανοϊατρική και την 3η ΕΧΡΟ Νανοτεχνολογίας 2013.

«Τα οργανικά ηλεκτρονικά (orga-nic electronics) αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας, με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές, που αναμένονται να φθάσουν τα 6,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ το 2012 έκαναν τζίρο 65-70 εκατ. δολάρια. Μέχρι το 2022 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για διπλασιασμό του συνολικού τζίρου», επισημαίνει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. Εχουν ήδη υπογραφεί νέες συνεργασίες και σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών. Σημαντικές συμφωνίες όμως έχουν ήδη υπογραφεί ανάμεσα σε εταιρείες των δύο χωρών για την ανάπτυξη υλικών, εφαρμογών και διεργασιών που αφορούν την παραγωγή οργανικών ηλεκτρονικών, κάτι που επιβεβαιώνει τη δυναμική του συγκεκριμένου πεδίου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και την ελληνική αριστεία.

Πραγματικότητα αποτελεί ο «Ελληνικός Συνδέσμος Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών» (Hellenic Organic & Printed Electronics Association - ΗΟΡΕ-Α). Οπως επισημαίνει ο Στ. Λογοθετίδης, στόχος του συνδέσμου είναι η οργάνωση των βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, κυρίως στην ελληνική επικράτεια, και η υποστήριξη και ενίσχυση των δραστηριοτήτων και στόχων τους. Το σύνδεσμο ίδρυσαν 20 μέλη-επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, καθώς και άλλοι βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς που συμμετέχουν σε αυτόν. «Αυτά αποδεικνύουν έμπρακτα πως ο δρόμος της ανάπτυξης βρίσκεται στη σύνδεση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με την καινοτομία, και όλα δείχνουν ότι στο πεδίο αυτό η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι τα επόμενα χρόνια, αλλά το αμέσως προσεχές διάστημα», τονίζει ο Στ. Λογοθετίδης.

Τα οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές σε ενέργεια, φωτισμό, ηλεκτρονική, υγεία, με ένα τεράστιο μέγεθος εφαρμογών, και ανοίγουν το δρόμο για πολλές άλλες πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες εφαρμογές, όπως τα «έξυπνα» κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ή οι «έξυπνες» συσκευασίες, με ανυπολόγιστο οικονομικό όφελος και συνέπειες στην καθημερινή μας ζωή.

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των οργανικών ηλεκτρονικών, έναν καινούργιο τομέα που αρχίζει και εξαπλώνεται παγκοσμίως. Η υψηλού επιπέδου έρευνα και η τεχνολογία που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 12 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγή, γεγονός που θα καταστήσει την Ελλάδα "παγκόσμιο παίκτη" και θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο Στ. Λογοθετίδης. Οπως εξηγεί, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων RoleMak και Smartronics δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη δύο πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών. Είναι οι πρώτες στο είδος τους πιλοτικές γραμμές στον κόσμο και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια επτά καινούργια προγράμματα της νέας αυτής τεχνολογίας των οργανικών ηλεκτρονικών αναμένεται να βγουν στην αγορά. «Μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αφού ήδη έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις υποψήφιων διδακτόρων, ειδικών στα Lasers. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση σε εξειδικευμένο προσωπικό, σε καινούργιες τεχνολογίες και δεξιότητες», καταλήγει ο Στ. Λογοθετίδης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Νανοτεχνολογία
Τεχνολογία/Εφαρμογές