Έντυπη Έκδοση

«ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ»

Δικαιολόγησε την αποχώρηση από την κυβέρνηση ο Φ. Κουβέλης

Σε αναζήτηση πολιτικού προσανατολισμού εισέρχεται η Αγίου Κωνσταντίνου μετά την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση. Η διαμόρφωση θέσεων θα περάσει μέσα από πολλά κύματα και θα κορυφωθεί στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που κατά πληροφορίες αναμένεται να προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Κουβέλης: Περαιτέρω παραμονή θα εξελισσόταν σε στήριξη χωρίς προϋποθέσεις Κουβέλης: Περαιτέρω παραμονή θα εξελισσόταν σε στήριξη χωρίς προϋποθέσεις «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν επί της ουσίας τρικομματική», είπε ο Φ. Κουβέλης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι αντί της μέγιστης δυνατής συμπαράταξης που έχει ανάγκη η χώρα, οι «δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίστηκαν με στενή κομματική και αντιδημοκρατική αντίληψη». Δικαιολόγησε πλήρως την αποχώρηση, υποστηρίζοντας ότι περαιτέρω παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα θα εξελισσόταν σε «στήριξη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αντίκρισμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας».

Οι άξονες γύρω από τους οποίους το κόμμα φαίνεται να οικοδομεί το πολιτικό του προφίλ κατά την επόμενη ημέρα αναπτύσσονται σταδιακά:

* Σχεδιάζουν μια δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση, με διακριτό στίγμα, ως «δύναμη ευθύνης». Θέλουν τη στήριξη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θεωρούν θετικές και άσκηση αντιπολίτευσης στις αρνητικές, εντός και εκτός Βουλής.

* Στοχεύουν σε μεταρρυθμίσεις με αριστερό πρόσημο και κοινωνική απόχρωση. Πέραν της αντίθεσης της ΔΗΜΑΡ στην ιδιωτικοποίηση του νερού, μένει να προσδιοριστεί ποια στάση θα κρατήσουν έναντι άλλων. Πεδίο σύγκρουσης αναμένεται να είναι η αναδιάρθρωση οργανισμών του Δημοσίου, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις προσωπικού. Ηδη, στελέχη επισημαίνουν ότι ο Αντ. Μανιτάκης κατάφερε για κάθε μία απόλυση να γίνεται μία πρόσληψη, ενώ η «δικομματική» πάει σε μαζικές απολύσεις και φέρνουν ως παράδειγμα την ΕΡΤ.

* Προσβλέπουν -εκ νέου- στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Κατά την ανάγνωση στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου, η δικομματική κυβέρνηση θα αναδείξει μια ταύτιση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., δημιουργώντας χώρο για τη ΔΗΜΑΡ.

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε. έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά το θόρυβο των δηλώσεων βουλευτών και στελεχών, που εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους. Σεβασμός στη συλλογικότητα και αποφυγή όξυνσης των τόνων, προτάθηκαν από τη μια, ενώ από την άλλη ζητήθηκε να μην τεθεί ζήτημα σε ό,τι αφορά το δικαίωμα καθενός στη δημόσια έκφραση.

Αρκετοί εκ των διαφωνούντων, πάντως, βρίσκονται σε επαφή για να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να εκφραστούν πιο οργανωμένα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.

Παρ' ότι σήμερα συμμετείχαν στην Ε.Ε. και βουλευτές, αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα υπάρξει και συνέχεια. Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου έλεγαν ότι θα απασχοληθούν με διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα, κυρίως με νομοσχέδια. Ο Φ. Κουβέλης αναμένεται να είναι παρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ