Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανικανοποίητη η αντιπολίτευση από την ομιλία Μόρσι

Συγκρούσεις στην Αίγυπτο- δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Προγραμματίζονται διαδηλώσεις για τον ένα χρόνο από την εκλογή του προέδρου

Δυόμιση ώρες κράτησε η ομιλία του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στην εξουσία. Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη που σκοπεύει να διορθώσει αλλά δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη αναταραχή απειλεί με παράλυση τη χώρα. Την ώρα της ομιλίας του στο Κάιρο, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην πόλη Μανσούρα με απολογισμό δύο νεκρούς και 170 τραυματίες.

Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Μ.Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδερφότητας στην πλατεία Ταχρίρ, την ώρα του προεδρικού διαγγέλματος (26 Ιουνίου 2013-φωτ.Reuters) Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Μ.Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδερφότητας στην πλατεία Ταχρίρ, την ώρα του προεδρικού διαγγέλματος (26 Ιουνίου 2013-φωτ.Reuters)

Η ομιλία-απολογισμός του ενός έτους στην εξουσία από το Μοχάμεντ Μόρσι συμπίπτει χρονικά με τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το σαββατοκύριακο στην Αίγυπτο, με αίτημα την απομάκρυνσή του από την προεδρία της χώρας. Πριν ξεκινήσει η ομιλία στο Κάιρο, δυνάμεις του στρατού είχαν αναπτυχθεί σε πόλεις ανά την αιγυπτιακή επικράτεια ωστόσο δεν αποτράπηκαν τα επεισόδια στη Μανσούρα και την Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με το Reuters δεκάδες νεαροί πλησίασαν μια συγκέντρωση υποστηρικτών του Μόρσι στην Αλεξάνδρεια πετώντας πέτρες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Αντιθέτως, στα επεισόδια που ξέσπασαν στη Μανσούρα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν.
 
Στο δίωρο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο αιγύπτιος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη, υπεραμύνθηκε όμως της πολιτικής του και υποσχέθηκε άμεσες και δραστικές μεταρρυθμίσεις. "Ήμουν σωστός σε ορισμένες περιπτώσεις, έκανα λάθη σε άλλες αλλά ανακάλυψα μετά από ένα χρόνο στην εξουσία ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της επανάστασης χρειάζονται δραστικά μέτρα" είπε ο Μοχάμεντ Μόρσι. Ζήτησε συγγνώμη για τις ελλείψεις σε καύσιμα και για τον παραγκωνισμό των νέων ανθρώπων από τα κοινά αλλά προειδοποίησε ότι η πόλωση και οι πολιτικές διαμάχες έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που πλέον κινδυνεύει το έθνος να βυθιστεί στο χάος και την παράλυση. "Οι εχθροί της Αιγύπτου συνεχίζουν να σαμποτάρουν τη δημοκρατική εμπειρία που βιώνουμε" είπε χαρακτηριστικά.
 
Μετά την ομιλία, πολιτικοί αντίπαλοι του Μόρσι σχολίαζαν ότι δεν άκουσαν τίποτα καινούριο ούτε κάποια δέσμευση ότι θα τους περιλάβει σε επιτροπές που υποβάλλουν προτάσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Η αντιπολίτευση προγραμματίζει μεγάλη διαμαρτυρία την Κυριακή, ένα χρόνο μετά την εκλογή Μόρσι στην προεδρία.
 
(Πηγή:BBC, Reuters, AMΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος