Έντυπη Έκδοση

WWF: Ασύμφορες πλέον οι νέες μονάδες λιγνίτη

Ζημιογόνα εκτιμάται ότι είναι η επένδυση της ΔΕΗ στις δύο νέες λιγνιτικές μονάδες (Πτολεμαΐδα-5 και Μελίτη-2). Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, κινδυνεύει να μην πετύχει καν απόσβεση των επενδύσεών της.

Στη μελέτη εξετάζεται η βιωσιμότητα της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα-5, ισχύος 660 MW, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, και της Μελίτη-2, ισχύος 440 MW, με εκτιμώμενη χρονολογία λειτουργίας το 2021. Οι υπολογισμοί βασίζονται στην εξέλιξη του ηλεκτρικού συστήματος, όπως αυτή καταγράφεται στον Οδικό Χάρτη για το 2050 του ΥΠΕΚΑ - ο οποίος όμως, έτσι κι αλλιώς, υπολείπεται σημαντικά των στόχων της Ε.Ε.

Μειωμένη απόδοση

Προκύπτει λοιπόν ότι με την προβλεπόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και την εφαρμογή των μέτρων ορθής διαχείρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Οδικός Χάρτης για το 2050 - ΥΠΕΚΑ) ο βαθμός χρήσης των νέων λιγνιτικών μονάδων μειώνεται έως και 35% το 2050. Αποτέλεσμα; Οι επενδύσεις αυτές θα παρουσιάσουν σημαντικά μειωμένη οικονομική απόδοση, ενώ η Πτολεμαΐδα-5 ενδέχεται να εμφανίσει και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης έως 5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.

«Η ΔΕΗ επιλέγει να επενδύσει σε 2 νέες λιγνιτικές μονάδες εν μέσω μιας "ενεργειακής επανάστασης", όπου η αποκεντρωμένη ανάπτυξη ΑΠΕ υπόσχεται να μετατρέψει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού σε δεινοσαύρους του ενεργειακού μας συστήματος. Ενδεικτικό είναι το πάγωμα των επενδύσεων σε ανθρακικούς σταθμούς στη Γερμανία, όπου από τα 39 έργα που είχαν ανακοινωθεί το 2007 20 έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ για άλλα 6 έχει ανασταλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκθεσης.

«Αποτελεί ευθύνη της πολιτείας η ακριβής και διαφανής προς την κοινωνία εκτίμηση του κόστους, αγοραίου και εξωτερικού, το οποίο καλείται να πληρώσει η χώρα, και ιδιαίτερα η Δυτ. Μακεδονία, για την παροχή ενός κοινωνικού αγαθού όπως η ηλεκτρική ενέργεια. Οφείλονται, επιπροσθέτως, εξηγήσεις και για τη διεκδίκηση οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στόχος της οποίας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ αποσύρεται από την εμπλοκή της σε έργα καθαρής ενέργειας», σημειώνει ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
WWF
ΔΕΗ
Ερευνες & μελέτες
Επενδύσεις