Ηλεκτρονική Έκδοση

Αζερμπαϊτζάν, Μπακού:

Επελέγη το σχέδιο του αγωγού TAP

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες - Σαμαράς: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα»

Τελευταία ενημέρωση:

Η κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε το σχέδιο του αγωγού TAP για την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειακός διευθυντής της βρετανικής BP Γκόρντον Μπιρέλ.

"Βρεθήκαμε ενώπιον δύο ισχυρών, ανταγωνιστικών μεταξύ τους σχεδίων. Τελικά, επιλέξαμε το ισχυρότερο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκόρντον Μπιρέλ.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά η κοινοπραξία Nabucco West αναφέρει ότι θα επιδιώξει "την ανάπτυξη προοπτικών που θα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου".
 
"Η ανάγκη εναλλακτικών επιλογών παραμένει πρόκληση για την ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα για τις χώρες της κεντρικής και της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διαδρομή του Nabucco είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή που δίνει απάντηση σε αυτήν την ανάγκη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας. Η κοινοπραξία Nabucco απαρτίζεται από τις εταιρείες OMV (Αυστρία), MOL (Ουγγαρία), Transgaz (Ρουμανία), Burlgargas (Βουλγαρία) Botas (Τουρκία), GDF Suez (Γαλλία).
 
Η κοινοπραξία Shah Deniz, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία) και Socar (Αζερμπαϊτζάν) προτίμησε το σχέδιο TAP, που παρακάμπτει τη Ρωσία, από το ανταγωνιστικό σχέδιο του αγωγού Nabucco West.
 
Την «πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του αγωγού TAP από την Κοινοπραξία Shah Deniz.
 
Σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πρόκειται για «τεράστιο έργο» και επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «μοχλό που μας σπρώχνει να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα, η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση».
«Η Ελλάδα έχει μπει πια στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 
 
Εξάλλου, την επιλογή της αζέρικης κοινοπραξίας φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ υπέρ του προγράμματος του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, χαιρέτισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
Η απόφαση αυτή αποτελεί  «ένα σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
Την Παρασκευή αναμενόταν η επίσημη ανακοίνωση από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού μεταφοράς του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς την Τετάρτη είχε προηγηθεί στην Αθήνα η επίσημη τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας με την Κοινοπραξία του αγωγού. 
 
Ο αγωγός ΤΑP έχει σχεδιαστεί να ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνά από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αδριατικής. τα οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν τα οικονομικά οφέλη της ελληνικής πλευράς, όπως νέες θέσεις εργασίας, άμεσα ξένες επενδύσεις και η χώρα ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή
 
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή. «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη διότι θα ανακοινωθεί, αν δεν έχει ήδη ανακοινωθεί, στο Μπακού η επιλογή του αγωγού ΤΑP. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως όταν λειτουργούμε συστηματικά και οργανωμένα μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα για τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός.
 
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε αναγνωρίσει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε υποστηρίξει την υπόθεση ενώ και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την επιλογή του ΤΑP η οποία πιστώνεται στο υπουργείο και στον παριστάμενο υφυπουργό.
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικό αέριο