Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Ο Μαντέλα για το απαρτχάιντ

Ο Νέλσον Μαντέλα ποτέ δεν ξέχασε ότι η ρίζα του κρατούσε από τη φυλή Τέμπου. Γι' αυτό η απόφαση των γερόντων της φυλής του να τον επισκεφθούν σε νοσοκομείο της Πρετόρια δεν είναι μόνο συμβολική. Τα εθνικά σύμβολα, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, αναζητούν συνοδοιπόρους όχι μόνο στη ζωή, αλλά και στο θάνατο.

Αυτή τη θέα έβλεπε ο Μαντέλα όταν ήταν φυλακισμένος. Και τη ζωγράφισε... Αυτή τη θέα έβλεπε ο Μαντέλα όταν ήταν φυλακισμένος. Και τη ζωγράφισε... Ακόμη και αν ο ανιμισμός έχει δώσει τη θέση του στο χριστιανικό πνεύμα. Η Αφρική παραμένει η γη των ψυχών, όπου συνυπάρχουν οι ζώντες και οι τεθνεώτες. Για τους γέροντες των Τέμπου ο Νέλσον Μαντέλα σημαίνει τον πατέρα τους, που στη γλώσσα τους ονομάζεται Τατά.

Ο Τατά, ο πατέρας της φυλής και του νοτιοαφρικανικού έθνους, χαροπαλεύει. Είναι 94 χρόνων και κανείς δημοκράτης, λευκός ή μαύρος, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι είκοσι επτά από αυτά τα πέρασε στη φυλακή. Μπήκε πατέρας και βγήκε παππούς. Ενας «πένθιμος» εκσκαφέας σκάβει τον τάφο του, το δημόσιο σήμα του, στο χωριό Κούνου, όπου ο Νέλσον είχε παραδεχθεί ότι πέρασε τα καλύτερα (παιδικά) χρόνια του. Η «Ελευθεροτυπία» θέλει να τιμήσει τη μεγάλη προσωπικότητα που πολέμησε το απαρτχάιντ, το κατήργησε και οδήγησε αυτή τη μεγάλη και πλούσια χώρα αναίμακτα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Γι' αυτό προσφέρει αυτή την Κυριακή, με την «Κυριακάτικη» (σε μία έκδοση μόνο με 2,50 ευρώ), το βιβλίο-μαρτυρία του Νέλσον Μαντέλα «Το απαρτχάιντ» (εκδόσεις «Ηρόδοτος»).

Σπαρακτική η διπλή απολογία του στις δίκες της Πρετόρια (1962) και της Ριβόνια (1963-1964). Στην πρώτη τον κατηγορούσαν ότι είχε υποκινήσει τους Αφρικανούς εργαζομένους να απεργήσουν και ότι είχε φύγει από τη Νότια Αφρική χωρίς να είναι εφοδιασμένος με επικυρωμένο διαβατήριο: καταδικάστηκε τρία χρόνια σε καταναγκαστικά έργα. Στη δεύτερη οι δικαστές τού χρέωσαν σαμποτάζ και επαναστατική συνωμοσία, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης: η ετυμηγορία ήταν ισόβια κάθειρξη.

Στις αρχές του 1989, μετά τη διεθνή κατακραυγή, αποφυλακίστηκε και εξέτισε την ποινή σε κατ' οίκον περιορισμό. Απελευθερώθηκε ένα χρόνο μετά και εξελέγη πρόεδρος της πρώτης εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης, χωρίς φυλετικές διακρίσεις. Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (1993) ήταν η αυτονόητη τιμή, για να απενοχοποιηθεί η διεθνής κοινότητα. Η σημαία που θα τον σκεπάσει έχει τρία χρώματα: μαύρο για τον αφρικανικό λαό, πράσινο για τη χώρα και χρυσό για τον πλούτο του υπεδάφους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νοτια Αφρική
Αφιέρωμα
Για το ίδιο θέμα
Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα