Έντυπη Έκδοση

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ

Στα διεθνή φόρα οι Σκουριές από την Ελίζαμπεθ Μέι

Δράση τόσο στο καναδικό Κοινοβούλιο, αλλά και διεθνώς θα αναλάβει η Καναδή βουλευτής των Πρασίνων, Ελίζαμπεθ Μέι, ώστε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για τον αγώνα των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας κατά της εξόρυξης χρυσού.

Η Ε. Μέι εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα των κατοίκων και διαπίστωσε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Σκουριές από την αστυνομία. Γι' αυτό και έκανε έκκληση στις ελληνικές αρχές να σταματήσουν την πόλωση και να φροντίσουν για την ασφάλεια όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρ ή κατά της εξόρυξης χρυσού.

«Θα προσπαθήσουμε, μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση και την Ελληνοκαναδή βουλευτή Νίκι Αστον, να αλλάξουμε τη νομοθεσία για τις δραστηριότητες των καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στο εξωτερικό, ώστε να σέβονται τον ντόπιο πληθυσμό και το περιβάλλον», δήλωσε. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα συναντηθεί και πάλι με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Eldorado Gold», Πολ Ράιτ, για να του μεταφέρει ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων στη Β. Ελλάδα είναι πολύ πιο έντονες από ό,τι ο ίδιος της είχε περιγράψει.

Για το κυάνιο

Η Ε. Μέι διέλυσε την επιχειρηματολογία της «Eldorado Gold» και της «Ελληνικός Χρυσός», που επιμένουν ότι η μέθοδος ακαριαίας τήξης, που θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές, δεν περιλαμβάνει κυάνιο και ότι έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε πολλές χώρες. «Η Κομισιόν έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει τεχνολογία επεξεργασίας χρυσού χωρίς κυάνιο. Η μέθοδος της ακαριαίας τήξης, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη Χαλκιδική, δεν είναι δοκιμασμένη σε τέτοια μεγάλη κλίμακα για εξορύξεις χρυσού», δήλωσε και εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη χρήση της μεθόδου σε πετρώματα με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό.

«Χρυσό» σινιάλο από το ΣτΕ

Την προσωρινή έγκρισή του έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση των έργων σχετικά με την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Μία ημέρα μετά την υποβολή του αιτήματος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» να εκδώσει το ανώτατο δικαστήριο προσωρινή διαταγή που να ξεμπλοκάρει τα κατασκευαστικά έργα όπως εκσκαφές, βάθρα κ.λπ. για να εγκατασταθεί ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, η πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, εξέδωσε απόφαση κρίνοντας ότι το αίτημα πρέπει να γίνει δεκτό.

Η δικαστική ετυμηγορία αίρει προσωρινά το σήμα του προϊσταμένου του αρμόδιου Τμήματος της Πολεοδομίας, που ανέφερε ότι πρέπει να διακοπούν οι εργασίες στο μεταλλείο χρυσού, διότι, όπως προέκυψε ύστερα από αυτοψία που διενήργησαν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, γίνονταν χωρίς αδεια δόμησης.

Το αίτημα της προσωρινής διαταγής συνοδεύτηκε και από προσφυγή για αναστολή και ακύρωση του σήματος που κατατέθηκε όχι μόνον από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» αλλά και από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εξόρυξη χρυσου
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Σκουριές