Έντυπη Έκδοση

«Μπάγκειο» και «Μέγας Αλέξανδρος», κυψέλες νεανικής επιχειρηματικότητας

Η αποκατάσταση των ξενοδοχείων θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάσωσή τους και το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι θα κινηθούν στην πλατεία Ομονοίας

Εζησαν ημέρες δόξας ως δύο από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Αθήνας. Με τα χρόνια, όμως, ξέπεσαν. Ο λόγος για το «Μπάγκειο» και το «Μέγας Αλέξανδρος», τα εμβληματικά ξενοδοχεία της Ομόνοιας, που όλα δείχνουν ότι θα αποκτήσουν νέα ζωή, λειτουργώντας ξανά σαν κυψέλες όχι για ταξιδιώτες, αλλά για νέους καλλιτέχνες και επιστήμονες.

Με ορίζοντα το 2015, η Νανά Σπυροπούλου, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, και ο Νίκος Ξηρουχάκης, σύμβουλος στην ίδια υπηρεσία, πιστεύουν ότι τα δύο ξεχωριστά αυτά κτήρια που σχεδίασε ο Τσίλερ θα αποκτήσουν το νέο τους χαρακτήρα ως εκκολαπτήρια επιχειρηματικότητας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ένας νέος επιστήμονας ή καλλιτέχνης θα μπορεί να αποκτήσει ένα χώρο εργασίας και γραμματειακή υποστήριξη, έναντι ελάχιστης συμμετοχής στα γενικά έξοδα. Τις μελέτες για την αποκατάσταση των ξενοδοχείων ανέλαβε το Στούντιο 75 (Στέφανος Πάντος-Κίκκος). Το δε κόστος τους θα βαρύνει, έπειτα από δική του προσφορά, το Ιδρυμα Ωνάση. Εύλογο, αφού είναι αυτό που έχει αναλάβει και τις μελέτες, όπως και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το μεγάλο έργο της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου. Τα χρήματα για την αποκατάστασή τους, μετά την οριστική έγκριση των μελετών από την Περιφέρεια και το ΥΠΠΟ, θα προέλθουν από τα ΕΣΠΑ. Αναμένεται ότι αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ η δημοπράτηση του έργου θα γίνει ώς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η μαρμάρινη προτομή του στρατηλάτη και η καμπίνα του ασανσέρ από σφυρήλατο σίδερο στο «Μέγας Αλέξανδρος» Η μαρμάρινη προτομή του στρατηλάτη και η καμπίνα του ασανσέρ από σφυρήλατο σίδερο στο «Μέγας Αλέξανδρος» Η αποκατάσταση των ξενοδοχείων και ο νέος τους ρόλος θα έχουν ως αποτέλεσμα, πέραν της διάσωσής τους, και το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι θα κινηθούν στην πλατεία Ομονοίας κατά τη διάρκεια του 24ώρου, δίνοντάς της διαφορετικό χαρακτήρα από τον ατυχή σημερινό.

Το παλαιότερο από τα δύο ξενοδοχεία, που οικοδομήθηκαν με δωρεά του Ιωάννη Μπάγκα, είναι το «Μέγας Αλέξανδρος» (1889). Δεσπόζει στη δυτική γωνία της διασταύρωσης της οδού Αθηνάς με την πλατεία Ομονοίας. Η ανέγερσή του, μαζί με το δίδυμό του «Μπάγκειο» (1890-1894), εγκαινίασε κατά κάποιον τρόπο μια νέα εποχή για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία από πλευράς μεγέθους, εσωτερικής διάταξης και εξωτερικής μορφής (χαρακτηριστική η διακόσμηση της ζώνης του τελευταίου ορόφου με τις βαθυκόκκινες ορθογώνιες επιφάνειες). Βασικό νέο στοιχείο αποτελεί το κεντρικό υαλοσκεπές αίθριο στο «Μπάγκειο», γύρω από το οποίο αρθρώνονται το κτήριο και οι λειτουργίες του. Αρχικά ήταν τριώροφο (είχε οικοδομηθεί ως κατοικία του Μπάγκα), με αγάλματα στη στέψη, τα οποία αφαιρέθηκαν όταν προστέθηκε ο τέταρτος όροφος (μετά το 1920).

Το «Μπάγκειο» οικοδομήθηκε στο χώρο όπου προϋπήρχε η οικία της οικογένειας του Χαρίλαου Τρικούπη. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, τα οποία παρήκμασαν μεταπολεμικά, αυτό παρουσίασε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καθώς λειτουργούσε ακόμη τουλάχιστον μέχρι το 1969 (ως Γ' Κατηγορίας).

Ενας υπέροχος καθρέφτης στην αίθουσα δεξιώσεων του «Μπάγκειου» Ενας υπέροχος καθρέφτης στην αίθουσα δεξιώσεων του «Μπάγκειου» Τα ξενοδοχεία ανήκουν, βάσει της διαθήκης του Μπάγκα, στην επιτροπή που φέρει το όνομά του και παραχωρούνται στο Δήμο Αθηναίων με 12χρονη Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε πρόσφατα, η οποία πιθανότατα να εξελιχθεί σε 15χρονη. Στη σύμβαση δεν περιλαμβάνονται τα καταστήματα των ισογείων, αφού από αυτά προέρχονται και τα μοναδικά έσοδα της Μπαγκείου Επιτροπής, τα οποία είχαν ευγενείς προορισμούς (βοηθήματα σε σπουδαστές, φοιτητές, γέροντες και ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας). Πολύ σεμνά, ο μουσικολόγος Φίλιππος Δραγούμης, εγγονός του κάποτε πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και ψυχή της επιτροπής, θα πει: «Εχουμε βοηθήσει πολύ κόσμο μέχρι σήμερα».

Σημειώστε πως μέλη της Μπαγκείου Επιτροπής είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ ισόβιο μέλος είχε ονομάσει ο Μπάγκας τον πάππο του Φίλιππου Δραγούμη με δικαίωμα διπλής ψήφου σε περίπτωση ισοψηφίας, αλλά και δικαίωμα να διορίζει ο ίδιος το διάδοχό του. Από πατέρα σε γιο κι από αυτόν στον εγγονό...

Για να επιστρέψουμε όμως στα ξενοδοχεία: Η σημερινή τους κατάσταση είναι σε μια πρώτη ανάγνωση οικτρή. Λειτούργησαν και τα δύο επί χρόνια ως σχολές, με αποτέλεσμα πολλοί από τους εσωτερικούς τοίχους να γκρεμιστούν για να ανοίξουν οι χώροι, να γίνουν επεμβάσεις και προσθήκες και -το κυριότερο- να επιχρωματιστούν οι οροφογραφίες και οι τοιχογραφίες, που τουλάχιστον στο «Μέγας Αλέξανδρος» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Υστερα υπάρχουν οι βάρβαρες επεμβάσεις που στόχο είχαν την τοποθέτηση νέων γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ο,τι έχει απομείνει από τον παλιό πλούτο στον «Μέγα Αλέξανδρο» είναι μια μαρμάρινη προτομή του στρατηλάτη στην είσοδο και το θαυμαστό ασανσέρ από σφυρήλατο σίδερο, το οποίο ανεβαίνει στο κενό που αφήνει η κυκλική σκάλα. Στο «Μπάγκειο», έξοχη είναι η κεντρική τεράστια αίθουσα του τελευταίου ορόφου, που καλύπτεται από γυάλινη οροφή. Προφανώς κάποτε θα τη χρησιμοποιούσαν ως αίθουσα δεξιώσεων ή χορού. Σήμερα, βέβαια, από τα σπασμένα τζάμια μπαίνουν τα περιστέρια και τα νερά της βροχής. Στον ίδιο χώρο, εντυπωσιακός και ο υπερμεγέθης καθρέφτης με τη χρυσή κορνίζα στη μια πλευρά της. Και στις δύο περιπτώσεις οι σκάλες είναι μαρμάρινες, με όμορφες ξύλινες κουπαστές. Και κάτι που ξενίζει τον σημερινό επισκέπτη ενός ξενοδοχείου: στα δωμάτια δεν είχαν μπάνια. Ηταν όλα ανά όροφο κοινόχρηστα.

Απλετο φως από τη γυάλινη οροφή της αίθουσας δεξιώσεων Απλετο φως από τη γυάλινη οροφή της αίθουσας δεξιώσεων Πάντως, «οι άνθρωποι και ο χρόνος έφεραν τα ξενοδοχεία στη σημερινή κατάσταση. Με τους σεισμούς έγιναν ελάχιστες ζημιές στο "Μέγας Αλέξανδρος", που αποκαταστάθηκαν πλήρως. Στο "Μπάγκειο" υπάρχουν αυτή τη στιγμή προβλήματα επειδή έχουν καταστραφεί οι μονώσεις του δώματος, με αποτέλεσμα να σουρώνουν μέσα τα νερά. Η λιθοδομή και στα δύο ξενοδοχεία δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα», μας εξηγεί η αρχιτέκτων Ευαγγελία Χατζηγούλα.

Στο «Μπάγκειο», ο τομέας της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα έχει σχέση με την έρευνα και την τεχνολογία, ενώ στο «Μέγας Αλέξανδρος» έμφαση θα δοθεί στη μόδα, στο ύφασμα και στο κόσμημα. Η μελέτη αποκατάστασης έχει λάβει υπ' όψιν της τους δύο αυτούς τομείς δραστηριοτήτων, αλλά και τα παλιά (υπάρχοντα) σχέδια του Τσίλερ, τα οποία θα «παντρέψει» με τις σύγχρονες ανάγκες. Θα δημιουργηθούν άρα πολλοί χώροι γραφείων που θα προσομοιάζουν στα παλιά δωμάτια του ξενοδοχείου, ενώ θα υπάρξουν μεγαλύτερες μονάδες από WC. Θα αποκατασταθούν πατώματα, κουφώματα και γενικότερα όλες οι παλιές πληγές των κτηρίων. Στο «Μπάγκειο» θα προστεθεί δεύτερο ασανσέρ, κάτι που δεν είναι ακόμα σίγουρο για το «Μέγας Αλέξανδρος». Φυσικά, θα αποκατασταθούν οι οροφογραφίες και οι τοιχογραφίες. Τέλος, λαμβάνεται μέριμνα για την πρόσβαση των ΑμεΑ.

Η υγρασία σταδιακά καταστρέφει την οροφή Η υγρασία σταδιακά καταστρέφει την οροφή

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις
Αρχιτεκτονική