Έντυπη Έκδοση

Χαμηλώνει τους τόνους η Αθήνα, αλλά ανησυχεί

Θορυβημένη από την έκταση και το είδος της κατασκοπευτικής δράσης των ΗΠΑ στις δύο πρεσβείες μας σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη είναι η ελληνική διπλωματία, την ώρα που η στάση του υπουργείου Εξωτερικών δημοσίως ήταν να χαμηλώσουν διακριτικά οι τόνοι.

Διαμαρτυρία στο Χονγκ Κονγκ υπέρ του Σνόουντεν Διαμαρτυρία στο Χονγκ Κονγκ υπέρ του Σνόουντεν Το υπουργείο Εξωτερικών, κινούμενο στη γραμμή ότι το θέμα της παρακολούθησης «βασίζεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες» του περιοδικού «Spiegel», επιχείρησε να μη «σηκώσει» το θέμα. Ανώτατη διπλωματική πηγή ανέφερε όμως στην «Ε» ότι στην πραγματικότητα το θέμα «είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό» και εξετάζονται με προσοχή όλες οι παράμετροί του. Επαφές με την αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαιώθηκαν από την Αθηνα, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ, «είναι σε εξέλιξη και γίνονται διμερείς επαφές με την κάθε χώρα ξεχωριστά».

Μέχρι χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε δώσει συγκεκριμένη οδηγία στις δύο πρεσβείες μας στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη με σκοπό να κάνουν για εξειδικευμένο έλεγχο των κρυπτογραφικών συστημάτων ασφαλείας τους. Οι Ελληνες διπλωμάτες, τόσο στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον όσο και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη, δεν είχαν «ούτε υποψίες ούτε υπόνοιες» ότι υπήρξε κατασκοπευτική αμερικανική διείσδυση στα συστήματα ασφαλείας τον Σεπτέβριο του 2010.

Ποτέ υπόνοιες

Ελληνική διπλωματική πηγή είπε στην «Ε» ότι γενικότερα «η γραμμή είναι πως δεν υπάρχουν ποτέ υπόνοιες ότι σε παρακολουθούν σύμμαχοί σου...». Σημειωτέον ότι στα δύο διπλωματικά πόστα της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, την περίοδο εκείνη, διατελέσαντες πρέσβεις ήταν δύο εμπειρότατοι διπλωμάτες, ο πρώην και ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης και Αναστάσιος Μητσιαλης αντίστοιχα.

Νέο σύστημα

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι από το 2010 στις διπλωματικές αποστολές μας στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον είχε εγκατασταθεί ένα νέο, πειραματικό και αναβαθμισμένο κρυπτογραφικό σύστημα, το οποίο μέσα στο 2013 επεκτάθηκε στις πρεσβείες μας σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το σύστημα διακινείται όλη η απόρρητη ενημέρωση για τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στην «Ε» υποστήριξε ότι αυτό το κρυπτογραφικό σύστημα (παρόμοιο διαθέτουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) είναι δύσκολο να παραβιαστεί από φυσική παρουσία, διότι βρίσκεται σ' έναν καλά προστατευόμενο κλωβό μέσα στα κτήρια των πρεσβειών.

Ωστόσο, όπως είπε, «για όλες τις ανοιχτές επικοινωνίες, δηλαδή εκείνες που γίνονται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή τηλεφώνων ή Ιντερνετ, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχουν παραβιαστεί».

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της διαρροής των 6.500 εγγράφων του ειδικού διαμεσολαβητή για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, το φθινόπωρο του 2009 όταν άγνωστοι «έσπασαν» τον κωδικό του υπολογιστή της προσωπικής του γραμματέως, Σόνια Μπάχμαν.

Οι νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA με πρωταγωνιστή τον 29χρονο Εντουαρντ Σνόουντεν βρέθηκαν χθες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν το γεγονός ότι οι κατηγορίες περι αμερικανικής κατασκοπίας μπορεί να προκαλέσουν ρήξη της εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ, καθώς τα δύο μέρη ξεκινούν σε λίγο διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Η Ευρώπη είναι έξαλλη με τις παρακολουθήσεις» μετέδιδε χαρακτηριστικά χθες το CNN, ενώ άλλα ΜΜΕ υπογράμμιζαν τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «τέτοιες μέθοδοι θυμίζουν εχθρούς κατά τη διάρκεια Ψυχρού Πολέμου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χάκερ
Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA)
Υπόθεση υποκλοπών
Προσωπικά δεδομένα
ΗΠΑ
Πληροφορική και διαδίκτυο