Έντυπη Έκδοση

Μια προσφορά της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» στα περίπτερα

Ηλεκτρονικό έγκλημα στο Διαδίκτυο

Μόνον με ένα 1 ― επιπλέον αυτή την Κυριακή, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» προσφέρει το σημαντικό βιβλίο-ντοκουμέντο «DarkMarket.

Η αόρατη απειλή πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σου» (πρωτότυπος τίτλος: «DarkMarket, CyberThieves, CyberCops and You», εκδόσεις Πάπυρος) του κορυφαίου δημοσιογράφου της «Guardian» και του BBC, Μίσα Γκλένι (Misha Glenny). Τα κύρια θέματα τα οποία αναλύονται είναι τα ακόλουθα: κατασκοπία στο Διαδίκτυο, κυβερνόπολεμος, ηλεκτρονικό έγκλημα. Το βιβλίο επικαιροποιείται σε μία συγκυρία, κατά την οποία Ευρώπη και ΗΠΑ κονταροχτυπιούνται και συγκλονίζονται από το τεράστιο σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

Ο Βρετανός ερευνητής συγγραφέας, έχοντας στις αποσκευές του την επιτυχία και την τεχνογνωσία του πολύκροτου «MacMafia», ταξίδεψε σε πολλές χώρες, για να φέρει εις πέρας μία υποδειγματική έρευνα. Ετσι, είχε την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά, να πάρει συνεντεύξεις και να αντλήσει πρωτογενή στοιχεία από τους βασικούς παίκτες και συμπαίκτες ενός ακήρυχτου πολέμου: εγκληματίες, φανατικούς των υπολογιστών, θύματα, διωκτικές αρχές, ειδικούς στην ψηφιακή ασφάλεια.

Τα περισσότερα θύματα του ηλεκτρονικού εγκλήματος προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά. Στην Ευρώπη και στον Καναδά έχουν ψηφιστεί αυστηρότεροι νόμοι για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων στον παγκόσμιο ιστό. Αντιθέτως, οι αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει στις διωκτικές αρχές μεγαλύτερες εξουσίες από αυτές που θα τολμούσαν να ψηφίσουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγες ώρες να έχει πρόσβαση στα στοιχεία της Google, χρησιμοποιώντας τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, και το γεγονός ότι η Google συγκεντρώνει στοιχεία από όλο τον κόσμο προσφέρει στην Ουάσιγκτον ένα τεράστιο στρατηγικό αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με την Κίνα, τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιήσουν χάκερ για να «σπάσουν» τα μυστικά της Google.

Ο αγγλόφωνος ιστότοπος DarkMarket -που δίνει τον τίτλο στο βιβλίο- ανακαλύφθηκε, το 2008, από τον πράκτορα του FBI, Κιθ Τζ. Μιουλάρσκι. Επρόκειτο για μία υπόθεση ηλεκτρονικού εγκλήματος, που είχε σχέση με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Σ' αυτή την ομάδα παρανόμων, διασπορπισμένων σε καμιά δεκαριά χώρες, συμμετείχαν κλέφτες, αστυνομικοί, διπλοί πράκτορες, δικηγόροι, χάκερ, κράκερ και συμβατικοί εγκληματίες! Η αποκαλυπτική δημοσιογραφία του Μίσα Γκλένι δεν έχει τίποτα το σκανδαλοθηρικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ηλεκτρονικό έγκλημα
Βιβλίο