Έντυπη Έκδοση

Η δόση σε δόσεις, η «σκούπα» με τη μία...

Ο συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα «εξαργυρωθεί» στο αυριανό Eurogroup με τμηματική εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, την ώρα που το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνεται το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα»

Με εκατέρωθεν συμβιβασμούς έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς όπως φάνηκε ούτε η τρόικα σε αυτή τη φάση ήθελε να προκαλέσει εμπλοκή στις συνομιλίες.

Η διάθεση συμβιβασμού επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες ότι στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup θα υπάρξει πολιτική απόφαση που θα εγκρίνει την τμηματική εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ και θα επικυρώνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής των δανειστών διαπίστωσαν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και νέο δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, η τρόικα έκανε πίσω σε πολλές από τις απαιτήσεις της, παρά την εικόνα αδιαλλαξίας που μετέφεραν κυβερνητικές πηγές. Με βάση αυτά, η ελληνική πλευρά «κέρδισε» την παράταση στην κινητικότητα του Δημοσίου, την παράταση έως τον Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί ο φόρος ακινήτων του 2014, τη μη επιβολή του 0,02% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, τη μετάθεση της είσπραξης 1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2014, αλλά και την επαναφορά στο τραπέζι της πρότασης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, θέμα που συζητήθηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, για να κερδίσει όλα τα παραπάνω, συμφώνησε στη λήψη μέτρων που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό στη διετία 2013-2014, όπως το «clawback» που κλείνει κατά 90% το δημοσιονομικό κενό του ΕΟΠΥΥ, περικοπή κατά 100 εκατ. ευρώ των εξοπλιστικών προγραμμάτων ώστε να διασωθούν οι συντάξεις των στρατιωτικών, κατάργηση των εξαιρέσεων που αφορούσαν απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, αλλά και επαναφορά του φόρου πολυτελείας από το 2014 σε ακριβά αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι η απόφαση του Eurogroup περνά από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, που θα έρθει στη Βουλή τη Δευτέρα. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν μέρος των προαπαιτουμένων και θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, όπως και μέρος των ισοδυνάμων που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό στη διετία 2013-2014.

Η «σκούπα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

* Εφαρμογή του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, στις περιπτώσεις που οι δαπάνες υπερβούν αυτές που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ (clawback). Οπως αναγράφει το πολυνομοσχέδιο, η μηνιαία δαπάνη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1/12 του ετήσιου προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

* Οδηγίες προς τα δημοτικά συμβούλια με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την κατάρτιση και την εκτέλεση των προϋπολογισμών των δήμων. Παράλληλα θα προβλέπεται ότι το δημοτικό συμβούλιο θα καθορίζει το ανώτατο ύψος των εσόδων και των εξόδων. Επίσης, με στόχο να ελεγχθεί η ορθή εκτέλεση των προϋπολογισμών των δήμων, θα ενεργοποιηθεί το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο έχει συσταθεί ήδη με το νόμο 4111/2013. Ρόλος του Παρατηρητηρίου θα είναι να γνωμοδοτεί για την εκτέλεση των δημοτικών προϋπολογισμών, ενώ θα έχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των δημοτικών συμβουλίων.

* Δημιουργία ενιαίου κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος με στόχο τη μείωση της εισφοροδιαφυγής. Η διάταξη θα προβλέπει τη λειτουργία του κέντρου είσπραξης μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

* Τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος θα απλοποιεί και θα κωδικοποιεί το φορολογικό σύστημα και θα θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Ανοιχτό ζήτημα θα παραμείνει μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί μια σειρά από διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο-«σκούπα» και θα οριστικοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο ύστερα από νέες συνεννοήσεις με την τρόικα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Αντιρατσιστικό
Μεταρρυθμίσεις
Eurogroup
Τρόικα
Δημόσιος Τομέας