Έντυπη Έκδοση

Ο αποδιοπομπαίος και ο απαλλακτέος...

Στον Γ. Παπακωνσταντίνου έριξε όλη την ευθύνη για τη λίστα Λαγκάρντ η πλειοψηφία της προκα-ταρκτικής, προστατεύοντας τον Ε. Βενιζέλο, που, πάντως, δεν έπεισε

Στα «αβαθή» των κομματικών σκοπιμοτήτων προσάραξε η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, που, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, περιορίστηκε στην παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα περαιτέρω, αφήνοντας στην άκρη πρόσωπα-κλειδιά που κάθε άλλο παρά αμέτοχα ήταν στην όλη υπόθεση.

Στους δύο, ο ένας χαμογελάει... Στους δύο, ο ένας χαμογελάει... Η απόδοση ποινικών ευθυνών κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν ούτως ή άλλως εξαρχής αποφασισμένη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για δύο βασικούς λόγους:

** Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών ήταν ο εύκολος στόχος -όχι αναίτια- ώστε η δικομματική (πλέον) κυβέρνηση να δείξει στην κοινή γνώμη ότι συμμερίζεται τις αξιώσεις της για καταδίκη όσων την ενέπαιξαν, ιδίως στις ζοφερές περιόδους του Μνημονίου.

** Με την παραπομπή του διασώζεται ο έτερος πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που, κατά την αντιπολίτευση, φέρει μεγάλες ευθύνες για το φιάσκο.

Τα δύο κόμματα, προφανώς για λόγους αυτοσυντήρησης και διάσωσης της νεοσυσταθείσας δικομματικής κυβέρνησης, δεν τόλμησαν να υπερβούν τις πολιτικές ισορροπίες και επέλεξαν την πολιτική τους επιβίωση εις βάρος της αποκάλυψης της αλήθειας.

Κόντρα στον κανονισμό

Με βάση τις «οδηγίες» αυτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν με παρόμοιο τρόπο και την περασμένη Πέμπτη, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής, αφού αρνήθηκαν να φέρουν και να συζητήσουν στην επιτροπή το κοινό πόρισμα που είχαν συνυπογράψει με τη ΔΗΜΑΡ.

Πάντως, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που αντάλλαξαν τα μέλη της επιτροπής εξαιτίας της αυθαιρεσίας του προέδρου της Χρήστου Μαρκογιαννάκη, η Ολομέλεια του Σώματος θα κληθεί προσεχώς να αποφασίσει για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με βάση το πόρισμα της πλειοψηφίας, αφού μόνο αυτό θα μπει προς ψήφιση.

Εδραία είναι, ωστόσο, η πεποίθηση στα υπόλοιπα κόμματα ότι με ευθύνες (ποινικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα) βαρύνεται και ο Ε. Βενιζέλος. Κατά την πεντάμηνη και πλέον διαδικασία «αποδείχθηκε η εμπλοκή» του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην υπόθεση.

Τα αρχεία και ο userv

Η έρευνα κατέδειξε ότι έχει τρωτά σημεία το επιχείρημα του κ. Βενιζέλου πως η λίστα παρέμεινε αναξιοποίητη και ξεχασμένη για μήνες στο γραφείο του επειδή ήταν προϊόν έκνομης ανταλλαγής μεταξύ μυστικών υπηρεσιών. Και αυτό διότι, όπως αποκαλύφθηκε, υπήρχε ήδη από τη δεκαετία του '60 διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που επέτρεπε την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς λόγους.

Το ίδιο «σαθροί» είναι και οι ισχυρισμοί του ότι ουδέποτε ήλεγξε το «επίμαχο» στικάκι με τα ονόματα της λίστας. Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. κατέδειξε, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κωδικός userv, που άνοιξε τρία αρχεία της λίστας στις 8/7/2011 (ο Ε. Βενιζέλος είχε ήδη αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών), αντιστοιχεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή του ίδιου υπουργείου, στον οποίο μάλιστα συντάχθηκε το κείμενο για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Λίστα Λαγκάρντ