Έντυπη Έκδοση

Επιτέλους ποινές για όσους κακοποιούν ζώα

Ιδιώνυμο ετοιμάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτ. Χατζηγάκης για όσους κακοποιούν και θανατώνουν ζώα (οικιακά, συντροφιάς, για διατροφή, για διασκέδαση).

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, ο κ. Χατζηγάκης προσανατολίζεται στη σύνταξη Ειδικού Ποινικού Κώδικα για την προστασία των ζώων, που θα προβλέπει κυρίως οικονομικές ποινές σ' όσους κακοποιούν σκοπίμως τα ζώα.

Με το ιδιώνυμο νομοθέτημα θα αντιμετωπίζονται οι εξής περιπτώσεις.

* Τα αδέσποτα ζώα. Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει τη δημιουργία από τους ΟΤΑ κατάλληλων χώρων για την προσωρινή φύλαξη και στείρωση των ζώων, εξετάζεται ακόμη, μετά από σχετικό αίτημα φιλοζωικών σωματείων, η υποχρεωτική σήμανση των ζώων συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψής τους.

* Η μετακίνηση και η μεταφορά των ζώων. Θα θεσπιστούν κανόνες μεταφοράς, όπως η στάση ανά 5ωρο κ.λπ.

* Το θέμα των τσίρκων που διαθέτουν άγρια ζώα. Μελετάται η απαγόρευση διέλευσης των τσίρκων από την Ελλάδα. Σχετική απαγόρευση έχουν επιβάλει και άλλες χώρες.

Σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους περισσοτέρων των 200 φορέων (σωματεία, σύλλογοι), ο κ. Χατζηγάκης επισήμανε ότι η κατάσταση ποσα θα βελτιωθεί μόνον εφόσον αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών και αντιληφθούν ότι τα ζώα αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέματα ζώων
Νέα Δημοκρατία