Έντυπη Έκδοση

Η προσφορά της «Κυριακάτικης Ε»

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο ρόλος της ΕΟΚΑ Β'

Μόνο με ένα 1 ευρώ επιπλέον, αυτήν την Κυριακή η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» προσφέρει το αποκαλυπτικό βιβλίο-ντοκουμέντο του Κύπριου δημοσιογράφου και ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη «Η μεγάλη ιδέα της μικρής χούντας.

Η ΕΟΚΑ Β' και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974» (εκδόσεις Αλφάδι, με έδρα την Εγκωμη της Κύπρου). Το βιβλίο φωτίζει την ιδιαίτερα κρίσιμη τριετία 1967-1970, που συνδέθηκε με την εμπλοκή του Γεωργίου Γρίβα (1897-1974) και της οργάνωσης ΕΟΚΑ Β' στο κυπριακό ζήτημα.

Η έκδοση αυτή του 2010 είναι συνέχεια του βιβλίου «Δύο απόπειρες και μία δολοφονία. Η χούντα και η Κύπρος, 1967-1970» (εκδόσεις Αλφάδι, 2009). Εχει εμπλουτιστεί με το δημόσιο αρχείο των ΗΠΑ, που αποδέσμευσε νέα έγγραφα της περιόδου, τα οποία ρίχνουν περισσότερο φως στο διπλωματικό παρασκήνιο της εποχής. Ειδικά για το ρόλο που έπαιξε ο αμερικανικός παράγοντας στο πραξικόπημα τού Σαμψών και στην τουρκική εισβολή, στις 20 Ιουλίου 1974.

Ο δημοσιογράφος - ερευνητής έλαβε υπόψη του το προσωπικό αρχείο του πρώην διευθυντή της ΚΥΠ Γεωργίου Τομπάζου, στο οποίο περιλαμβάνονται έγγραφα από το αρχείο της ΕΟΚΑ Β'. Μια τρίτη σημαντική πηγή είναι η ολοκλήρωση της βιογραφίας του Γεωργίου Γρίβα από τον Λεωνίδα Φ. Λεωνίδου, ο οποίος έχει δημοσιεύσει υλικό από το αρχείο του αρχηγού τής ΕΟΚΑ Β'. Το υλικό αυτό, αν και αποσπασματικό, δημοσιεύεται για πρώτη φορά και ρίχνει φως στις σκέψεις του Γεωργίου Γρίβα και στις διασυνδέσεις του με την Αθήνα.

Ετσι, λοιπόν, η νέα απόπειρα του Μακάριου Δρουσιώτη δίνει μια ολοκληρωμένη καταγραφή του ιστορικού της ΕΟΚΑ Β' και προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα:

* Γιατί ιδρύθηκε;

* Ποιοι ήταν οι πραγματικοί σκοποί και οι επιδιώξεις του Γρίβα;

* Ποια η σχέση του με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και ποια με τον Δημήτριο Ιωαννίδη;

* Ποιος καθοδηγούσε τη δράση του Γρίβα και ποιος πλήρωνε τα έξοδα της οργάνωσης;

* Ποια η σχέση της ΕΟΚΑ Β' με τις ΗΠΑ;

* Πώς έζησε ο Γρίβας από την ημέρα της μυστικής άφιξής του στην Κύπρο ώς το θάνατό του, στις 27 Ιανουαρίου 1974, στο κρησφύγετο της Λεμεσού;

* Πώς αποφασίστηκε και πώς έγινε το πραξικόπημα;

* Τι γνώριζαν οι ΗΠΑ για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα