Έντυπη Έκδοση

Αρχαιολόγος εναντίον «αδηφάγου» Βατοπεδίου

Ηταν Απρίλης του 1941, όταν μοναχοί του Αγίου Ορους «έστειλαν στον Χίτλερ μια περγαμηνή, με την οποία τον αναγόρευαν διάδοχο των βυζαντινών αυτοκρατόρων».

Με τη θλιβερή αυτή επισήμανση κλείνει ο γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Βασ. Πετράκος, άρθρο του που αναφέρεται στις ανταλλαγές τις οποίες επιχείρησε να κάνει η Μονή Βατοπεδίου δίνοντας το νερό της λίμνης Βιστωνίδας και παίρνοντας εκατοντάδες στρέμματα, τμήμα των οποίων αποτελούσε ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα Αττικής.

Το άρθρο, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Ο Μέντωρ», έχει τον εύγλωττο τίτλο «Ο Ραμνούς μετόχι της Μονής Βατοπεδίου». Σ' αυτό ο κ. Πετράκος αναφέρει πως από το 1959 ανέσκαψε, μελέτησε και δημοσίευσε τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του Ραμνούντα, αλλά και φρόντισε να γίνουν απαλλοτριώσεις και κηρύξεις για την προστασία της φυσικής μορφής του τόπου.

Γι' αυτό αισθάνθηκε λύπη όταν διάβασε ότι η Μονή Βατοπεδίου είχε γίνει ιδιοκτήτης τεράστιας έκτασης του αρχαιολογικού χώρου. Απευθύνθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και πληροφορήθηκε ότι στις εκτάσεις αυτές «περιλαμβάνονται 968 περίπου στρέμματα, τα οποία ευρίσκονται στο νότιο τμήμα της Ζώνης Α' αδόμητης, απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Ραμνούντος».

«Στο συμβόλαιο οι ανταλλαγείσες εκτάσεις χαρακτηρίζονται "άρτιες και οικοδομήσιμες". Οι τρεις τελευταίες λέξεις -"άρτιες και οικοδομήσιμες"- είναι ο λόγος της ανταλλαγής», τονίζει ο αρχαιολόγος. «Προσφέρονται για οικοδόμηση 968 στρέμματα παρθένου τοπίου, δασωμένου, φυσικού, χωρίς επεμβάσεις, που έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη Α, αδόμητη και απολύτου προστασίας των αρχαίων του δήμου Ραμνούντος, του μόνου αρχαιολογικού χώρου της Αττικής που σώζει ακόμη το περιβάλλον φυσικό τοπίο. Η μονή Βατοπεδίου θα τα μεταβάλει σε πολυτελή οικισμό και δεν θα τα χρησιμοποιήσει ως βοσκή προβάτων και κατσικιών, όπως γίνεται έως σήμερα. Οι μοναχοί δεν είναι πλέον ποιμένες ούτε αιγοπροβάτων, ούτε ανθρώπων, αλλά επιχειρηματίες και πολιτικοί».

Και κλείνει σημειώνοντας: «Ελπίζω ότι η ανάκληση της ανταλλαγής θα πραγματοποιηθεί και ότι τα αρχαία δεν θα πληγούν από το αδηφάγο μοναστήρι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αρχαιολογία