Έντυπη Έκδοση

Εντυπωσιακή συμμετοχή από την περιφέρεια, «παρέλαση» νεοφερμένων

Με εντάσεις, λάθη και αδυναμίες πραγματοποιήθηκε το πιο αντιπροσωπευτικό και μαζικό συνέδριο -με τη συμμετοχή 3.500 συνέδρων- που πραγματοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτο: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Φωτο: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Χαρακτηριστικό του συνεδρίου ήταν η συμμετοχή λαϊκού κόσμου και η πολυάριθμη εκπροσώπηση από την περιφέρεια. Η πλειοψηφία χαρακτηρίζει θετικές τις εξελίξεις δημιουργίας του νέου κόμματος. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας πιστεύουν ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος αποχωρήσεων. Πολλοί είναι φανερά στεναχωρημένοι.

Με τις χαρακτηριστικές φράσεις «ο Τσίπρας πήρε όλο το συνέδριο. Καθόρισε την πολιτική γραμμή, τα ευρωπαϊκά θέματα, το δημόσιο χρέος, την οργανωτική δομή του νέου κόμματος, την κατάργηση των συνιστωσών και το θέμα της εκλογής του προέδρου από το συνέδριο» οι σύνεδροι δίνουν το στίγμα του συνεδρίου. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «μας πλήγωσαν θέτοντας ζήτημα ενότητας, η οποία προϋπήρχε».

Η επόμενη μέρα

«Πανηγύρι δημοκρατίας» χαρακτηρίζει το συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στην «Ε», και προσθέτει: «Μακάρι να είχαν αντίστοιχες διαδικασίες και τα άλλα πολιτικά κόμματα». Σχολίασε μάλιστα ότι κάποιοι τον ρώτησαν «μήπως το στήσατε με τον Γλέζο;».

«Σήμερα είναι μια άλλη, μια διαφορετική μέρα», απαντάει λακωνικά ο Π. Λαφαζάνης στην «Ε». Σ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο συνεδριακός χώρος γέμισε «πηγαδάκια». Πρώτη φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περνάει από τις αίθουσες και χαιρετάει τα ιστορικά στελέχη στα «πηγαδάκια».

Οι συζητήσεις στους διαδρόμους και τα «χαρτάκια» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της ψηφοφορίας, αν και θεωρούνται «έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς». Τα στελέχη (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Ν. Χουντής, Δ. Παπαδημούλης) συζητούν, κλεισμένοι στις αίθουσες, από νωρίς το πρωί.

Για όλους ήταν έκπληξη οι άλλες δύο υποψηφιότητες (Σ. Βωβού, ΑΚΟΑ και Παν. Ηλιόπουλος, ανεξάρτητος). Μεγάλη έκπληξη χαρακτηρίστηκε η κατάθεση έξι ψηφοδελτίων, ενώ από χθες προέβλεπαν δύο (πλειοψηφίας, Αριστερής Πλατφόρμας).

«Μας ανάγκασαν να πάμε σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, λες κι είμαστε ξένο σώμα», διαμαρτύρονται αρκετοί. Πολλοί εξέφρασαν δυσαρέσκεια, διότι «με τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια δεν μπορούμε να ψηφίσουμε στελέχη από τη μία και την άλλη πλευρά».

Οι σύνεδροι

Περισσότεροι από τους μισούς συνέδρους δεν είχαν πάρει ποτέ μέρος σε αντίστοιχες διαδικασίες. Μεγάλος αριθμός μελών ταξίδεψε από την περιφέρεια. «Το ζητούμενο είναι η ενότητα», απαντούν οι περισσότεροι σύνεδροι που ήρθαν από κάθε σημείο της χώρας. Χαρακτηρίζουν «λάθος» την πόλωση, τις αντιπαραθέσεις, τα διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Και είναι πάρα πολλοί: «Ηρθαμε από το Ηράκλειο της Κρήτης, 170 άτομα. Εμείς από την Κόρινθο. Υπήρχε μία οργάνωση κι έγιναν επτά. Στην Αρτα από μία, έγιναν 15», λένε. Περίπου το 35% των συνέδρων κατοικεί στο Λεκανοπέδιο.

Ο «κορμός» των συνέδρων ήταν ηλικίας 40 έως 55 ετών. Λίγοι ήταν οι 60ρηδες. Σ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου συμμετείχαν επίσης και αρκετοί 30ρηδες. Σχεδόν όλοι, οι νεότεροι, είναι άνεργοι. Οι μεγαλύτεροι είναι εργαζόμενοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχολούμενοι.

«Ηγετική» χαρακτηρίσθηκε η ομιλία του Παν. Λαφαζάνη, ο οποίος έθεσε τα σημεία αιχμής και ενθουσίασε τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. Η δήλωση του Παν. Λαφαζάνη «είμαστε μειοψηφία αλλά είμαστε παρόντες», τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι θα περάσουν πλέον σταθερά στην «αντιπολίτευση».

Ιδιαίτερη επιρροή άσκησε στους συνδικαλιστές, που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα περίπου κατά 95%. Θέτουν το ζήτημα της κατάργησης των κλαδικών (σε δεύτερο βαθμό) στο καταστατικό, τονίζοντας ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Η δυναμική εμφάνιση εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ, εκφράσθηκε και στο συνέδριο. Αρκετοί δήμαρχοι πέρασαν από το συνέδριο ζητώντας το «χρίσμα».

Στα «πηγαδάκια» συμμετείχαν και όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. «Ηρθε ο υγιής κόσμος του ΠΑΣΟΚ διότι δεν έχει άλλη επιλογή», λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Νέος Αγωνιστής». Προσθέτει ότι «ο κόσμος του ρουσφετιού εξακολουθεί να στηρίζει Βενιζέλο και Σαμαρά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνέδρια
ΣΥΡΙΖΑ
Κύριο θέμα
Και εγένετο... το ενιαίο κόμμα