Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΤΥΧΕ «ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ 4 ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ»

Ιδιες κατηγορίες, άλλες ποινές

Το «πακέτο» της τοκογλυφίας, με την εγκληματική δραστηριότητα τεσσάρων «συγκοινωνούντων» κυκλωμάτων, που εμφάνισε η Αστυνομία πριν από 20 μήνες, έτυχε διαφορετικής μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη. Η πρωτοβάθμια ποινική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ετυμηγορία για τα μέλη του τελευταίου κυκλώματος, την περασμένη Παρασκευή.

Από τους 71 κατηγορουμένους, ποινές επιβλήθηκαν σε 49 και στη φυλακή οδηγήθηκαν 5 Από τους 71 κατηγορουμένους, ποινές επιβλήθηκαν σε 49 και στη φυλακή οδηγήθηκαν 5 Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης από την αρχή διαχώρισε τις υποθέσεις και παρέπεμψε συνολικά 71 κατηγορουμένους σε τέσσερα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων. Ποινές επιβλήθηκαν σε 49 άτομα, κατά συντριπτική πλειοψηφία για πλημμελήματα, αθωώθηκαν 22, ενώ στη φυλακή οδηγήθηκαν συνολικά πέντε κατηγορούμενοι που φέρονται ως αρχηγοί.

Οι αδελφοί Κώστας, Αλέξανδρος και Νίκος Μελέτης καταδικάστηκαν με καθείρξεις 31, 29 και 10 χρόνων αντίστοιχα, για την «εγκληματική οργάνωση». Το παραπάνω κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμεληματική «σύσταση και συμμορία», στις δίκες των άλλων δύο κυκλωμάτων.

Του Γιώργου Πολυμέρη, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 15,5 χρόνων. Και του Δημήτρη Λαμπάκη που καταδικάστηκε σε 19 χρόνια, ενώ πριν από τη δίκη προσφέρθηκε να αποζημιώσει τα θύματά του και η ποινική συνδιαλλαγή που ζήτησε έγινε δεκτή. Ετσι θα δικαστεί ξεχωριστά για τις τοκογλυφίες, σε Πλημμελειοδικείο.

Αντίθετα, το συγκεκριμένο αίτημα απορρίφθηκε για τον Μάρκο Καραμπέρη, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 11,5 χρόνων χωρίς ελαφρυντικά, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την έφεση που άσκησε μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Στην περίπτωσή του, οι δικαστές απέσυραν εντελώς την κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης», κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος έδρασε μόνος του, ενώ τον αθώωσαν και για το κακούργημα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια περί άνισης ποινικής μεταχείρισης σε σχέση με τους προηγούμενους κατηγορουμένους που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με τις ίδιες κατηγορίες.

Η «Ε» ζήτησε από τρεις ποινικολόγους-συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι σχολιάζουν την υπόθεση.

**ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΚΟΣ:

Ο διαχωρισμός των υποθέσεων δεν βοήθησε

«Η ποινική διαδικασία ξεκίνησε με μια υπερβολή: με το διαχωρισμό των υποθέσεων. Δικονομικά είναι επιτρεπτός, αλλά ουσιαστικά δεν απέβη ωφέλιμος για την υπόθεση. Υπήρξε διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ίσων καταστάσεων. Δόθηκαν διαφορετικές ερμηνείες στα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το ένα δικαστήριο δέχτηκε ότι για τη νομιμοποίηση δεν αρκεί απλή κατάθεση χρημάτων στις τράπεζες, αλλά απαιτούνται περισσότερες ενέργειες. Μια διαφορετική επιστημονική ερμηνεία δόθηκε και στο αδίκημα της εκβίασης, σύμφωνα με την οποία, κατά την προστασία των καταστημάτων βλάβη υφίσταται και η επιχείρηση. Οχι μόνο τα πρόσωπα. Πιστεύουμε τελικώς ότι η Δικαιοσύνη, με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα αποφέρει ίση μεταχείριση προς τους υπαιτίους».

**ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ:

Τα δικαστήρια διέρρηξαν τη φούσκα της Ασφάλειας

«Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι ευτυχώς η ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της Δημοκρατίας. Και τελικά αποδίδεται Δικαιοσύνη. Δεύτερον, τα δικαστήρια διέρρηξαν τη φούσκα της Ασφάλειας, στέλνοντας ουσιαστικά στη φυλακή 5 άτομα και είτε αθώωσαν είτε τιμώρησαν, με ποινές για πλημμελήματα, τους υπόλοιπους. Θα πρέπει πια να σταματήσει αυτή η... καραμέλα, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, που γίνεται από την Αστυνομία κατά κατάχρηση της εφαρμογής του νόμου. Να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του νόμου και όχι για τις ανάγκες των αστυνομικών κρίσεων και για τη συγκομιδή δήθεν επιτυχιών και προαγωγών. Επιτυχία είναι η καταδίωξη των ουτσεκάδων, η σύλληψη των δολοφόνων δραπετών και όχι η δήθεν αποκάλυψη της ανύπαρκτης "Καμόρας του Θερμαϊκού"».

**ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Υπέρμετρη φόρτιση των δικογραφιών

«Από την εξέλιξη των ποινικών δικών αποδείχτηκε η υπέρμετρη φόρτιση των δικογραφιών σε προανακριτικό στάδιο, με την υποβλητική αναφορά του τμήματος Εκβιαστών Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν αθρόες συλλήψεις ανθρώπων που απλά είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία και βρέθηκαν ως συναυτουργοί στα εγκλήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας, της τοκογλυφίας, της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων. Αποδόθηκε η τέλεση τόσο σοβαρών αδικημάτων σε άτομα που όπως αποδείχτηκε είχαν ελάχιστη η καμία συμμετοχή. Η απόφαση Καραμπέρη δεν υπήρξε επιεικής, δεδομένου ότι το δικαστήριο τον καταδίκασε χωρίς ελαφρυντικά ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις. Του έδωσε όμως το δικαίωμα του ανασταλτικού της εφέσεως, εκτιμώντας την όλη συμπεριφορά του, την ειλικρίνεια που επέδειξε, την ανάληψη της ευθύνης για όλους τους συγκατηγορουμένους του και την αποδοχή της τοκογλυφίας για συγκεκριμένους συναλλαγέντες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοκογλυφία και εκβιασμοί
Συνεντεύξεις
Δικαστικό ρεπορτάζ