Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 10 ΕΚΑΤ. ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

ΔΝΤ: -1,3% η ανάπτυξη

Δεν υπάρχει γωνιά του πλανήτη που να μένει ανεπηρέαστη από τη διεθνή οικονομική κρίση, με την παγκόσμια οικονομία να εισέρχεται σε βαθειά ύφεση για πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, εμφανίζεται ακόμη πιο «μαύρο» αναθεωρώντας την εκτίμησή του για αρνητική ανάπτυξη 1,3% φέτος για την παγκόσμια ανάπτυξη, αντί της ανάπτυξης 0,5% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Σε απλά... ελληνικά, η κατάμαυρη πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού, μεταφράζεται σε τουλάχιστον 10 εκατ. επιπλέον ανέργους, οι περισσότεροι από τους οποίους θα προστεθούν στις άλλοτε ευημερούσες οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Με οποιοδήποτε μέτρο σύγκρισης, η επιδείνωση αυτή εκπροσωπεί με μεγάλη διαφορά την πιο βαθιά διεθνή ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ στην έκθεσή του. «Ολες οι γωνιές του πλανήτη έχουν επηρεαστεί».

Ως αιτία της επιδείνωσης των προβλέψεών του το ΔΝΤ αναφέρει το ότι θα χρειαστεί περισσότερος καιρός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και για να αρχίσει να ρέει η πίστωση προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Επίκεντρο της κρίσης παραμένουν οι ΗΠΑ, με προβλεπόμενη αρνητική ανάπτυξη για φέτος 2,8% και μηδενική ανάπτυξη το 2010.

Στην Ευρώπη το μάρμαρο

Παρ' όλο όμως που οι ΗΠΑ είναι το επίκεντρο της κρίσης, το μάρμαρο φαίνεται να το πληρώνει η Ευρώπη, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει πολύ χειρότερη επίδοση για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη 4,2% φέτος και 0,4% το 2010. Αιτία, κατά το ΔΝΤ, των χειρότερων προβλέψεων για την ευρωζώνη είναι η ασθενής απάντηση των δημόσιων αρχών απέναντι στην κρίση και ο συντονισμός.

Η γερμανική οικονομία, που είναι η μεγαλύτερη της ευρωζώνης, θα παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη 5,6% για το 2009 και 1% το 2010, η Γαλλία θα έχει αρνητική ανάπτυξη 3% και ανάπτυξη 0,4% το 2010, ενώ η Ιταλία αρνητική ανάπτυξη 4,4% και 0,4% φέτος και του χρόνου, αντίστοιχα. Για την εκτός ευρωζώνης Βρετανία, το ΔΝΤ προβλέπει αρνητική ανάπτυξη 4,1% φέτος και 0,4% το 2010.

Τη χειρότερη επίδοση αναμένεται να παρουσιάσει η πολλαπλώς καμένη από υφέσεις και κρίσεις στο παρελθόν Ιαπωνία, που αυτή τη φορά εκτιμάται ότι θα έχει αρνητική ανάπτυξη 6,2% το 2009. Το 2010 θα παρουσιάσει μικρή ανάπτυξη 0,5%.

Σε βαθειά ύφεση η Ρωσία

Σε βαθειά ύφεση εισέρχονται και η Ρωσία με προβλεπόμενη αρνητική ανάπτυξη 6%, το Μεξικό (-3,7%) και ο Καναδάς (-2,5%). Οι άλλοτε «ατμομηχανές» της παγκόσμιας οικονομίας, Κίνα και Ινδία, θα έχουν περιορισμένη ανάπτυξη 6,5% και 4,5%.

Με δεδομένη την πρόβλεψη για αρνητική ανάπτυξη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η ανεργία αναμένεται να πάρει την ανιούσα. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 8,9% φέτος και θα εκτιναχθεί στο 10,1% το 2010, στη Γερμανία θα φτάσει στο 9% μέσο όρο και στο 10,8% του χρόνου, ενώ στη Βρετανία στο 7,4% και 9,2% το 2009 και το 2010, αντίστοιχα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Διεθνείς Οργανισμοί
Οικονομική κρίση