Έντυπη Έκδοση

Αυτοεξέταση κατά μελανώματος!

130 χιλιάδες νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο διεθνώς

Επίκαιρο λόγω καλοκαιριού, το κακόηθες μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση στον ήλιο, σε συνδυασμό με το σύγχρονο τρόπο ζωής, ενώ η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, κυρίως στην παιδική ηλικία, είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 130 χιλιάδες νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο διεθνώς, από τις οποίες σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

 Αν και, ευτυχώς, στην Ελλάδα τα ποσοστά εμφάνισης του μελανώματος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, δεν παύουν να αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Οι άνδρες φαίνεται πως πλήττονται περισσότερο, παρουσιάζοντας χειρότερη εξέλιξη στον καρκίνο, ενώ οι προχωρημένες μορφές μελανώματος έχουν και χειρότερη πρόγνωση, σε αντίθεση με τα πρώιμα στάδια που είναι ιάσιμα. Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση, τα τελευταία χρόνια στη φαρέτρα των γιατρών έχουν προστεθεί και νέα φάρμακα, στα οποία, όμως, η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Την ώρα που η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται, δίνοντας περισσότερες ελπίδες για επαναστατικές θεραπείες, οι δερματολόγοι ξεκαθαρίζουν πως ο περιοδικός δερματικός έλεγχος συνιστά την πρώτη και βασικότερη γραμμή άμυνας στον καρκίνο, ενώ καλούν όλους τους πολίτες να αφιερώνουν τακτικά στον εαυτό τους μερικά λεπτά και να αυτοεξετάζονται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία