Έντυπη Έκδοση

Πώς να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια της ηλίασης

Ηλίαση: όταν ο ήλιος από σύμμαχος γίνεται εχθρός

Ζούμε σε μια από τις ηλιόλουστες χώρες του κόσμου. Γεγονός όμως που μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας. Η παγίδα κρύβεται όταν δεν φροντίζουμε να προστατευθούμε και η πιο ύπουλη έκφραση του ήλιου μετατραπεί σε ηλίαση. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί καταγράφουν σημαντική αύξηση στα περιστατικά ηλίασης, με πολλούς λουομένους να καταλήγουν ακόμη και στο νοσοκομείο.

Ως επί το πλείστον, το σώμα μας μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του μέσω του ιδρώτα ή τις εναλλαγές στη ροή του αίματος στο δέρμα. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, ή κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας, ο οργανισμός μπορεί να μην καταφέρει να εκτονώσει τη ζέστη και η θερμοκρασία σώματος ανεβαίνει.

Η ηλίαση θεωρείται από τους επιστήμονες σοβαρή παθολογική κατάσταση, επικίνδυνη για την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή του ασθενούς, απειλώντας βασικά όργανα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικά. Παιδιά και ηλικιωμένοι αλλά και χρονίως πάσχοντες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και την υψηλή θερμοκρασία. Αλλά και όσοι δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση ή δεν τρέφονται σωστά, καθώς και όσοι έχουν χαμηλή πίεση οφείλουν να προσέχουν.

Με βάση τους ειδικούς, στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η ατονία, η αδυναμία, το κόκκινο και αφυδατωμένο δέρμα, η ναυτία, οι κράμπες, η σύγχυση, η ταχυπαλμία, ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, αλλά και τα λιποθυμικά επεισόδια, ο πυρετός και ο έμετος. Σκιά, καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα, αλλά και άφθονο νερό και δροσερά μπάνια είναι απαραίτητα για να προλάβετε την ηλίαση. Ο ήλιος πρέπει να αποφεύγεται ιδιαίτερα τις ώρες υψηλής ηλιοφάνειας, όπως και το αλκοόλ και το βαρύ φαγητό είναι απαγορευτικά. Αν όμως κάποιος φέρει τα συμπτώματά της, θα πρέπει να μεταφέρεται σε δροσερό σημείο, να δροσίζεται με βρεγμένο πανί και να καλείται άμεσα το ΕΚΑΒ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία