Έντυπη Έκδοση

Γιατί σε κάποιους επιτίθενται περισσότερο τα έντομα

Οι «αγαπημένοι» των κουνουπιών

Τα κουνούπια βρίσκουν τα «θύματά» τους αισθανόμενα τη θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν τα θηλαστικά. Συγκεκριμένες... προτιμήσεις δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα κουνούπια. Πολλοί είναι άλλωστε αυτοί που θεωρούν ότι οι «ιπτάμενοι μπελάδες» της καλοκαιρινής νύχτας, τα κουνούπια, προτιμούν περισσότερο κάποιους ανθρώπους από άλλους.

Συνήθως σε κάθε παρέα υπάρχει κάποιος που φαίνεται να τραβά πάνω του τα κουνούπια της περιοχής. Οντως, ορισμένοι άνθρωποι ελκύουν τα έντομα περισσότερο από άλλους και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί.

Ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Vanderbilt, L.J. Zwiebel, υποστηρίζει πως κατ' αρχήν η «προτίμηση» σχετίζεται με το «άρωμα». Τα κουνούπια βρίσκουν τα «θύματά» τους αισθανόμενα τη θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν τα θηλαστικά. Οι έγκυοι και οι πιο σωματώδεις άνθρωποι εκπέμπουν περισσότερη ενέργεια και άρα είναι πιο «ελκυστικοί» για τα κουνούπια. Αντίστοιχα, ελκύονται και από τη φυσική μας μυρωδιά, αποτέλεσμα των βακτηρίων στο δέρμα, το «άρωμα» των οποίων πολλαπλασιάζεται όταν ιδρώνουμε ή περνάμε αρκετή ώρα σε εξωτερικό χώρο. Οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν υπάρχει επιστημονική βάση στις εικασίες πως η υψηλή χοληστερίνη ή ο διαβήτης «διώχνουν» τα κουνούπια ή η κατανάλωση σκόρδου ή συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Β.

Η καλύτερη προστασία είναι η «οικοδόμηση» ενός είδους ανοσίας. Τα παιδιά που έχουν τσιμπηθεί λιγότερες φορές από όσο οι ενήλικοι, ίσως έχουν σοβαρότερη αντίδραση στο τσίμπημα, μια και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ωριμάσει. Συχνά, όμως, νομίζουμε ότι είμαστε ο στόχος όλων των κουνουπιών της περιοχής. Απλώς κάποιοι έχουν ισχυρότερες αντιδράσεις στα τσιμπήματα και έχουν την αίσθηση ότι τους επιτίθενται σμήνη κουνουπιών. Αν σας τσιμπήσει πάντως κουνούπι, αντισταθείτε στην ανάγκη να ξυστείτε. Το σώμα μας αντιδράει άμεσα στο τσίμπημα ώστε να καταπολεμήσει φαγούρα και ερεθισμό.

Οταν το ξύνουμε, απλώς διασπείρουμε τις ουσίες που περιέχει το «σάλιο» του κουνουπιού και το σώμα μας αντιδρά οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο φαγούρας και ξυσίματος. Φυσικά, αν η αντίδραση του οργανισμού είναι σοβαρότερη, τότε μιλάμε για αλλεργία και θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή γιατρού. Γνωρίζετε ότι τα θηλυκά κουνούπια είναι εκείνα που σας «ρουφούν το αίμα», για να ολοκληρώσουν τον αναπαραγωγικό τους κύκλο. Αν θέλετε να μειώσετε τα τσιμπήματα, πλυθείτε με αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Κατά τα άλλα, ανεμιστήρες και κλιματιστικά, μακρύτερα ρούχα αν το επιτρέπει η θερμοκρασία και εντομοαπωθητικά θα σας βοηθήσουν να έχετε πιο ευχάριστες νύχτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιολογία
Υγεία