Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΗΚΑΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Τρεις καταδίκες και νέα έρευνα στη Marfin

Μπορεί η Δικαιοσύνη να καταδίκασε με βαρύτατες ποινές τρεις κατηγορουμένους, έκανε όμως σαφές πως υπάρχουν κι άλλοι υπεύθυνοι για τον άδικο χαμό της εγκύου, Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, και των δύο συναδέλφων της, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διαδήλωση της 5ης Μαΐου 2010, όταν το υποκατάστημα της Τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου δέχθηκε εμπρηστική επίθεση.

Η χθεσινή ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Από τη μία, ήταν καταπέλτης για τρεις από τους κατηγορουμένους, που με τις παραλείψεις τους ευθύνονται -κατά το δικαστήριο- για το θάνατο των τριών υπαλλήλων και τον τραυματισμό ακόμα 21 ανθρώπων.

Από την άλλη, οι δικαστές ζήτησαν να διαβιβαστεί η δικογραφία πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα και να αναζητηθούν περαιτέρω ποινικές ευθύνες στελεχών της τράπεζας και μη. Στην απόφαση αυτή φαίνεται πως συνέβαλαν οι μαρτυρικές καταθέσεις, κατά τις οποίες καταλογίστηκαν ευθύνες, που έφτασαν έως τον πρόεδρο της τράπεζας, Ανδρέα Βγενόπουλο.

Μία αθώωση

Συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και των υπαλλήλων που κατάφεραν να διαφύγουν από το μαύρο καπνό, ο οποίος γέμισε όλο το νεοκλασικό κτήριο της οδού Σταδίου, έδωσαν χθες το παρών στη δικαστική αίθουσα. Αντίθετα, στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθισαν μόλις δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους, ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin και υπεύθυνος του τομέα ασφαλείας της τράπεζας, Κων. Βασιλακόπουλος και η υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος, Αναστασία Κούκου.

Η τελευταία υπήρξε η μόνη από τους κατηγορουμένους που βρισκόταν στο κτήριο την ώρα του εμπρησμού και η μόνη που αθωώθηκε από το δικαστήριο. Στο άκουσμα της απόφασης, εμφανώς συγκινημένη, όπως άλλωστε ήταν και κατά την απολογία της λίγες μέρες νωρίτερα, έσπευσε στους δικούς της ανθρώπους αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων για να τους συμπαρασταθεί.

Διαφορετική «τύχη» είχαν, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, Κων. Βασιλακόπουλος, και ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτηρίου, Εμμ. Βελονάκης, που κρίθηκαν ένοχοι για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας κατά συρροήν από αμέλεια και της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια. Καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 22 ετών (εκτιτέα τα 10 χρόνια).

Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε πως δεν πρέπει να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, καθώς «η συμπεριφορά των κατηγορουμένων μετά την πράξη ήταν αρνητική». Παρά την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η ποινή δεν πρέπει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ούτε να είναι μετατρέψιμη και κατ' επέκταση οι κατηγορούμενοι να οδηγηθούν στη φυλακή, το δικαστήριο αποφάσισε να δοθεί αναστολή εφόσον οι δύο καταδικασθέντες καταβάλουν εντός 40 ημερών χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ για τον καθένα.

Η διευθύντρια

Η διευθύντρια του υποκαταστήματος, Αννα Βακαλοπούλου, η οποία απουσίαζε τη μοιραία εκείνη μέρα από την τράπεζα, κρίθηκε ένοχη για τα ίδια αδικήματα, με ποινή φυλάκισης 5 χρόνια και ενός μηνός. Και πάλι, δεν έγινε δεκτό κανένα ελαφρυντικό, ενώ η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε τον εκνευρισμό αρκετών συνηγόρων υπεράσπισης. Ο υπερασπιστής τής Αννας Βακαλοπούλου ανέφερε πως οι κατηγορούμενοι... «δεν είναι και ο Ροχάμης», επιπλήττοντας το δικαστήριο για την κρίση του. Συνάδελφός του, σε δηλώσεις του έξω από τη δικαστική αίθουσα, υποστήριξε: «Ξεχάστηκαν οι πραγματικοί ένοχοι, που ήταν οι εμπρηστές».

Η λέξη που εξέφραζε χθες το μεσημέρι τις οικογένειες των θυμάτων και τους υπαλλήλους της τράπεζας Marfin, που παρέστησαν στην ακροαματική διαδικασία ως πολιτική αγωγή, είναι «δικαίωση». Για αυτούς, η δικαστική «μάχη» μόλις ξεκίνησε. Εκτός από τη δικογραφία που επέστρεψε στον αρμόδιο εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνα και ακόμα μία που είναι «ανοιχτή» στο Συμβούλιο Εφετών για τον εμπρησμό του κτηρίου της Marfin, ακολουθούν σειρά αγωγών εις βάρος της τράπεζας, αρχής γενομένης στις 6 Σεπτεμβρίου του 2013.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Marfin
Δικαστικό ρεπορτάζ