Έντυπη Έκδοση

Ενα μπαράκι στους «ουρανούς» για τον Βασίλη

Ο Βασίλης Τσιπίδης δεν είναι πια εδώ. Μας άφησε για πάντα την Παρασκευή το βράδυ και οδεύει για να συναντήσει τους προγόνους και τους φίλους του στους ουρανούς. Ο Βασίλης, εμβληματική φιγούρα των Εξαρχείων από τα χρόνια της χούντας, γεννήθηκε στα 1946 στο Βατούμι και έζησε για μια δεκαετία στο Καζακστάν. «Ναι ρε, ξεροκέφαλος Πόντιος είμαι» έλεγε για τον εαυτό του. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε τελικά το 1956, μετά το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ και την αποσταλινοποίηση. Πάντως, όταν γνωριστήκαμε στα 1976, συστήθηκε «Σταλίνας».

Ψηλός, γεροδεμένος ,με χέρια σαν φτυάρια και μουστάκια σαν τσιγκέλια, σπούδασε ηθοποιός και είχε ενεργό αντιδικτατορική δράση. Τα τελευταία κοντά τριάντα χρόνια είχε συνδέσει το όνομά του με το «Μπαράκι» του. Στην πραγματικότητα όμως ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα.

«Και χειρούργο και λαντζιέρη», θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε, σύμφωνα με τη μαοϊκή ρήση. Ενιωθε το ίδιο καλά με ό,τι καταπιανόταν και δινόταν με πάθος. Ηταν ένας πραγματικά ακούραστος «σταχανοβίτης» που κουβαλούσε με χαρά τα τεράστια ηχεία για τις ηχητικές εγκαταστάσεις, πουλούσε αριστερίστικες εφημερίδες στους δρόμους, μεταμορφωνόταν πάνω στο θεατρικό σανίδι και στις κινηματογραφικές αίθουσες και ήταν η ψυχή στα ταβερνεία και στα μπαράκια που άνοιγε πάντα στην περιοχή των Εξαρχείων. Είχε και ένα καλό λόγο για όλους. Και όχι μόνο λόγο.

Το «Μπαράκι του Βασίλη», στη γωνία Ισαύρων και Ζωοδόχου Πηγής, μέχρι το 1999 όταν το τσάκισε ο σεισμός και μετακόμισε στη Διδότου, έμελλε να γίνει το φυτώριο όπου αναπτύχθηκε μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών. Ολα αυτά μέχρι πριν από δύο χρόνια. Ηταν Ιούνης του 2011 όταν το «Μπαράκι του Βασίλη» έκλεισε οριστικά τον κύκλο του. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι μαζί του έκλεισε και ο κύκλος μιας ολόκληρης γενιάς. Ισως και να έχουν δίκιο.

Τελικά, η «σύνταξη» και η «αποστρατεία» απεδείχθη ότι δεν ταίριαξε στον Βασίλη. Στα 67 του, η καρδιά του τον πρόδωσε. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 6 στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά