Ηλεκτρονική Έκδοση

Εμπρός ολοταχώς για να κλείσει ο φάκελος

Με τον Γ. Σανιδά συντάσσεται ο Κ. Καρούτσος για το Βατοπέδι

Για δικαστικό πραξικόπημα μιλά το ΠΑΣΟΚ, σφοδρή η αντιπαράθεση με τον Νίκο Δένδια

Απόλυτη στήριξη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρείχε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθήνας, αναφορικά με την απόφασή του να μην έρθει η δικογραφία για το Βατοπέδι στη Βουλή. Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ αποκάλεσε δικαστικό πραξικόπημα τις ενέργειες του Αρείου Πάγου. Στην πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπέπεσε σε «βαρύτατο θεσμικό ατόπημα».

"Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε ορθά και μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Ετσι έκρινε και αυτός είναι ο τελικός κριτής", αναφέρει μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθηνών Κυριάκος Καρούτσος. Προανήγγειλε, δε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ασκηθούν και οι πρώτες ποινικές διώξεις κατά των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση.

"Περιμένουμε τις κινήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, μετά από το χθεσινό δικαστικό πραξικόπημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η χθεσινή κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνιστά παραβίαση του Συντάγματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον γραμματέα του, Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή χθεσινοβραδινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Ο Γ. Ραγκούσης είχε προβλέψει ότι μετά και τη νέα άρνηση Σανίδά να προωθήσει τη δικογραφία στη Βουλή, προβλέπονται και άλλες παραιτήσεις δικαστικών λειτουργών. "Αυτό σημαίνει μόνο δυο πράγματα: είτε προτροπή είτε απειλή. Και στις δυο περιπτώσεις είναι βαρύτατο θεσμικό ατόπημα", σχολίασε ο Νίκος Δένδιας. Ο πανικός της κυβέρνησης είναι έκδηλος και δεν κρύβεται, ανταπάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Με δηλώσεις του, έλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Γιώργου Σανιδά, κατηγορώντας τον ότι εκτελεί εντολές "των γνωστών κέντρων και παράκεντρων της Νέας Δημοκρατίας" και καλύπτει τις «μαύρες τρύπες» της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας. Αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, σημείωσε πως "αντί να καλύπτει τον κ. Σανιδά, θα έπρεπε ήδη να τον έχει ελέγξει πειθαρχικά".

Απαντώντας σε όσα του καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για επιβεβαίωση του "βαρύτατου θεσμικού ατοπήματος". Αναφορικά με τον Γιώργο Σανιδά, σημείωσε ότι το μόνο πραξικόπημα που είναι ορατό αυτή τη στιγμή, είναι η υπέρβαση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του θεσμικού του ρόλου".

Το έγγραφο Σανιδά

Στη δημοσιότητα δόθηκε το το περιεχόμενο του εγγράφου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητά να αποσταλεί στη Βουλή η δικογραφία. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Στην υπό κρίση υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξετάσεως, ουδέν νεώτερο στοιχείο προέκυψε που να επιβάλλει να αποστούμε από τη διατυπουμένη στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 670/22-10-2008 παραγγελία μας θέση.

Ειδικότερα, ουδείς μάρτυρας και ουδείς από τους εξετασθέντες ως υπόπτους κατέθεσε ότι ενήργησε, όπως ενήργησε, κατόπιν πιέσεως, εντολής, οδηγίας ή οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεως οποιουδήποτε υπουργού ή υφυπουργού, ενώ εξάλλου οι αποφάσεις των υπουργών εκδόθηκαν με βάση τις αποφάσεις των γνωμοδοτικών συμβουλίων ή τις αποφάσεις τμημάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Εικασίες ή αόριστες αναφορές σε υπουργούς, χωρίς να συνοδεύονται από πραγματικά περιστατικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν στοιχεία ικανά να πιθανολογήσουν την ύπαρξη ευθύνης υπουργού, που να δικαιολογεί την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.

Ανεξαρτήτως όμως τούτων αποτελεί πασίδηλο γεγονός ότι όλοι οι εξετασθέντες, είτε ως μάρτυρες είτε ως ύποπτοι, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως (αλλά και άλλα πρόσωπα πέραν τούτων), έδωσαν καταθέσεις, ενώπιον της συσταθείσας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, οι οποίες μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία δεν κρίθηκαν από τη Βουλή ότι είναι αρκετά για να οδηγήσουν στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν είναι επιτρεπτή η αποστολή των, μετά και την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξετάσεως, συλλεγέντων στοιχείων στη Βουλή.

Ευχερώς εξάλλου θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ενόψει και του ότι η Βουλή έχει επιληφθεί ήδη της υποθέσεως, ότι αυτό θα αποτελούσε παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας στις άλλες δύο λειτουργίες, πράγμα το οποίο όμως, ενόψει της διακρίσεως των εξουσιών, είναι ανεπίτρεπτο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Κάνει πολιτική ο Γ. Σανιδάς, εκτιμά ο Αλ. Αλαβάνος
ΛΑΟΣ: Κακουργηματική η πράξη του Γ. Σανιδά
Αμελλητί στη Βουλή ο φάκελος Βατοπεδίου, ζητούν εισαγγελείς
...Αλλά ο Σανιδάς αρνείται και επιμένει στα περί «παραπλανηθέντων υπουργών»
«Δικαστικό πραξικόπημα», κατά το ΠΑΣΟΚ, οι ενέργειες Σανιδά
Επίθεση Αλαβάνου σε κυβέρνηση-Σανιδά για το Βατοπέδι