Έντυπη Έκδοση

Για το ΕΚΕΒΙ, φωνή βοώντος...

Από την ημέρα που ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέλαβε καθήκοντα στο ΥΠΠΟ, όσες απόπειρες κι αν έκανε η προσωρινή διοίκηση του ΕΚΕΒΙ για μια συνάντηση μαζί του στάθηκαν άκαρπες.

Στο κενό έπεσε και η «εξαιρετικά επείγουσα» επιστολή που του έστειλε ο πρόεδρος του δ.σ. Νίκος Ζωρογιαννίδης στις 8 Ιουλίου, εκθέτοντάς του λεπτομερώς τι συνέπειες είχε η απόφαση του Κ. Τζαβάρα τον περασμένο Δεκέμβριο, να καταργήσει το θεσμό. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν η πόρτα του κτηρίου της Αθανασίου Διάκου κλείσει για την καλοκαιρινή περίοδο -όπως γινόταν κάθε Αύγουστο όλα τα προηγούμενα χρόνια- ο Ν. Ζωρογιαννίδης επανέρχεται με νέα επιστολή προς τον υπουργό, επιστρατεύοντας και πάλι τόνους δραματικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέχρι πρότινος διαχειριστής των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΚΕΒΙ, ο οποίος ηγείτο και του σωματείου εργαζομένων, απασχολείται ήδη «δοκιμαστικά» στον ΟΣΔΕΛ, το μνηστήρα της Biblionet, προκειμένου να στηθεί μια ανάλογη βάση δεδομένων εν όψει της φθινοπωρινής διανομής πνευματικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους του συγκεκριμένου οργανισμού. Θυμίζουμε πως μετά τις περικοπές του 2010, στο ΕΚΕΒΙ είχαν απομείνει 31 υπάλληλοι, 29 με συμβάσεις έργου που ανανεώνονταν συστηματικά, και μόνο δύο με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οπως καταγγέλλει ο Νίκος Ζωρογιαννίδης, το γεγονός ότι το ΕΚΕΒΙ έμεινε για ένα διάστημα ακέφαλο και μισοδιαλυμένο, του στέρησε τα 150.000 ευρώ που του αναλογούσαν για το 2012 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -δίχως υπογραφή ήταν αδύνατον ν' αναληφθούν. Κι ενώ για τη φετινή χρονιά είχε αναγραφεί στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ το ποσό των 850.000 ευρώ, μέχρι σήμερα -υπό τη μόνιμη κυβερνητική απειλή για λουκέτο- έχουν εκταμιευθεί μόνο 40.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ν' αναγκαστεί το ΕΚΕΒΙ να κινείται με εσωτερικό δανεισμό και να τακτοποιεί τις πληρωμές του με ταμειακά ανοίγματα.

Ο Ν. Ζωρογιαννίδης καρφώνει -χωρίς να τους κατονομάζει- τους συμβούλους του πρώην αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού που πίεζαν τα μέλη του δ.σ. να αφαιρέσουν από το ΕΚΕΒΙ την ευθύνη λειτουργίας της Biblionet, τη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τη φροντίδα του προγράμματος «Φιλαναγνωσία» και την οργάνωση των ελληνικών περιπτέρων στις εκθέσεις του εξωτερικού, επισημαίνοντας και το πάγωμα όλων των παράλληλων δραστηριοτήτων στο κέντρο και την επαρχία, συμπεριλαμβανομένου και του προσοδοφόρου «Εργαστηρίου» με τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

Καταλήγοντας, ο Ν. Ζωρογιαννίδης ζητάει τη συνέχιση λειτουργίας και χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ, την τοποθέτηση διευθυντή και την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του, που καιρό τώρα λιμνάζει στις υπηρεσίες του υπουργείου, και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος θα θελήσει να συνδέσει τη θητεία του με την αναμόρφωση του θεσμού. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω; Ιδωμεν...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)