Έντυπη Έκδοση

Θ. ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ Αμύνεσθαι περί πάρτης από το 1974

Ο επιχειρηματίας, που αναδείχθηκε σε επίσημο αντιπρόσωπο των πολυεθνικών όπλων στην Ελλάδα, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του επί Ν.Δ., αλλά έχτισε την αυτοκρατορία του επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ

Τα 72 εκατ. ευρώ του προγράμματος «ηλεκτρονικού πολέμου» δεν αποτελούν παρά σταγόνα στον ωκεανό των προμηθειών που έχουν αναλάβει οι εταιρείες του Θ. Λιακουνάκου. Σήμερα, ο ίδιος περιλαμβάνεται στη λίστα των 19 προσώπων που είναι κατηγορούμενοι για την επίμαχη σύμβαση, την οποία είχε συνάψει μία μόνο από τις εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία κατά την περίοδο του μεγάλου «πάρτι» στους εξοπλισμούς στο όνομα της Εθνικής Αμυνας.

Γεννημένος στον Πειραιά, φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού, απόφοιτος του Οικονομικού Γυμνασίου της πόλης, σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε ως επιχειρηματίας από τη ναυτιλία, ιδρύοντας την πρώτη εταιρεία του. Ιδρυτής της «Axon Α.Ε.» το 1974, έκανε τα πρώτα του «βήματα» στο χώρο των εξοπλισμών επί Ν.Δ., αλλά κατέστη ο αδιαφιλονίκητος «παίκτης» επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ.

Λέγεται ότι επί Ευ. Αβέρωφ είχαν ανοίξει κάποιες πόρτες, την εποχή που ο ίδιος ήδη είχε αρχίσει να δοκιμάζεται στη σκληρή αρένα του λιμανιού. Αργότερα έγινε κουμπάρος τού Μ. Εβερτ. Το 1994 ήταν μεταξύ των προβεβλημένων επιχειρηματιών που συνόδευαν τον Α. Παπανδρέου στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Υγεία και όπλα

Περισσότερο γνωστός για τη δραστηριοποίησή του στο χώρο της υγείας μέσω της Euromedica, ενός από τους μεγαλύτερους ιατρικούς ομίλους, ο ίδιος δεν θέλει να τον μπλέκουν με τους «οπλάδες». Το 2001, όταν διεκδικούσε να πάρει μέσω της «Axon» την Ολυμπιακή Αεροπορία από το Δημόσιο, ο Θ. Λιακουνάκος είχε δηλώσει: «Οχι, δεν είμαι έμπορος όπλων» και όπως εξηγούσε: «Το εμπόριο όπλων είναι παράνομο. Απλώς αντιπροσωπεύουμε ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες και έχουμε μια καλή συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας». Τότε ήταν και ιδιοκτήτης της οικονομικής εφημερίδας «Κέρδος».

Αυτή η «καλή συνεργασία» με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση, στηρίχτηκε στη δημιουργία μιας «αυτοκρατορίας» αντιπροσωπειών κορυφαίων εταιρειών στο χώρο της άμυνας και ασφάλειας.

Μερικές από αυτές είναι η Raytheon (για πυραύλους τύπου Patriot, Sonars, αντιαεροπορικούς πύραυλους HAWK, Fire-Finders), η United Defense, που ανήκει στην ΒΑΕ Systems Land & Armaments (για στρατιωτικά οχήματα), η Systems & Electronics Inc (οπλικά συστήματα για πολεμικά πλοία), η Kop-Flex (ηλεκτρο-οπτικά), η Honeywell (στον τομέα της αεροναυπηγικής και των συστημάτων προσομοίωσης), η Delex (με ειδίκευση στη δημιουργία λογισμικού για αμυντικές εφαρμογές), η Day & Zimmerman, Boeing Company (βιομηχανία αεροσκαφών), η Alliant Techsystems (για συστήματα πυρομαχικών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV), η Aerojet, η L-3 Communications, η Lockheed Martin, η Kollmorgen (ηλεκτρο-οπτικά)...

Δαιδαλώδεις διαδρομές

Στο πλαίσιο της αντιπροσώπευσης των ξένων οίκων, ο Θ. Λιακουνάκος ή συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει άλλες εμπορικές ή βιομηχανικές μονάδες, όπως η SONAK, που ελέγχεται για την επίμαχη σύμβαση του προγράμματος «ηλεκτρονικού πολέμου» για λογαριασμό των διαβιβάσεων του ελληνικού στρατού.

Οι εταιρείες συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου εκτιμάται ότι έχουν αποσπάσει εξοπλιστικά προγράμματα άνω των 6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα είχαν ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια στα αντισταθμιστικά οφέλη που συνόδευαν τα μεγάλα «ντιλ». Από τις μεγαλύτερες προμήθειες είναι οι συμμετοχές στα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90, ο εκσυγχρονισμός των αντιαεροπορικών πυραύλων HAWK, τα ιπτάμενα ραντάρ για την Πολεμική Αεροπορία, οι συστοιχίες των πυραύλων Patriot, τα γερμανικά άρματα τύπου Leopard, τα επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι», τα ελικόπτερα «Σινούκ», οι πυραυλάκατοι «Super Vita», το σύστημα αυτοπροστασίας «Aspis» των αμερικανικών F-16...

Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια στιγμή συμμετείχε στην απόπειρα εξαγοράς του 49% της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) σε συνεργασία με την Intracom του Σ. Κόκκαλη. Λέγεται ότι ο Θ. Λιακουνάκος ήταν αυτός που έβαλε τον Σ. Κόκκαλη στους εξοπλισμούς, εξ ου και σε αρκετά προγράμματα συμμετείχαν ως επιχειρηματικό δίδυμο.

Της σύμβασης τα παράξενα

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, οι δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος και Γιώργος Κολίρης, ο αρχηγός του ΓΕΣ Γ.Αντωνακόπουλος και ακόμη 15 άτομα, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για εξοπλιστική προμήθεια, η οποία φέρεται πως ζημίωσε το Δημόσιο κατά 40 εκατ. ευρώ. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση είναι απιστία σε βάρος του Δημοσίου, άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία σε αυτή, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50).

Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παραμένουν στο απυρόβλητο. Οι όποιες ποινικές ευθύνες μπορεί να είχαν, είναι παραγεγραμμένες, καθώς «καλύπτονται» από το νόμο περί ευθύνης υπουργών (αρθρ. 86 του Συντάγματος).

Ευρήματα

Κατά την έρευνα προέκυψε πως η προμήθεια υλικού του προγράμματος Ηλεκτρονικού Πολέμου κοστολογήθηκε περίπου 72 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ με την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκαν στη συμβαλλόμενη εταιρεία SONAK Α.Ε.Β.Ε., συμφερόντων Λιακουνάκου, 35 εκατ. ευρώ. Ποσό κατά πολύ περισσότερο απ' όσο επιτρέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Κι όλα αυτά ενώ μέχρι και σήμερα η σύμβαση παραμένει σε ισχύ, χωρίς να έχει υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο. Πάντως, η απόφαση διαιτησίας (2007) αναγνώρισε αποκλειστική υπαιτιότητα στο Δημόσιο, καταλογίζοντας πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ, ενώ επέτρεψε στη SONAK να κρατήσει την προκαταβολή.

Και οι 19 αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες. Σε ανακοίνωσή της, η SONAK υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «η εταιρεία έχει επανειλημμένα στο παρελθόν γνωστοποιήσει στο ΥΠΕΘΑ την πρόθεσή της, την οποία εγγράφως επανέλαβε και προ δεκαημέρου, να επαναδιαπραγματευθεί τη συνέχιση της Σύμβασης, που είναι ο μόνος τρόπος για να παραλάβει το ΓΕΣ σημαντικά επιχειρησιακά συστήματα και να ελαχιστοποιηθεί η ζημία, τόσο του Δημοσίου όσο και της εταιρείας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Offshore
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί