Έντυπη Έκδοση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΚΡΗΤΗ, ΣΕΡΙΦΟ ΚΑΙ ΡΟΔΟ * ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΙΚΙΕΣ * ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΖΩΕΣ

Εκρηκτικό κοκτέιλ Μποφόρ και ζέστης

Ο συνδυασμός της ζέστης και των πολύ ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο προκάλεσε μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη, τη Ρόδο και τη Σέριφο, καίγοντας δάση, καλλιέργειες, αποθήκες, αγροικίες, θερμοκήπια και καταστήματα, ενώ απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Στη Μεσαρά του Ηρακλείου όλο το Σαββατοκύριακο κάτοικοι και αρχές ήταν σε συναγερμό, για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή.

Το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα.

Οι μεγαλύτερες εστίες που που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ισχυρές δυνάμεις στη Μεσαρά ήταν αργά το μεσημέρι κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ λίγο πριν από τις 5.00 το απόγευμα οι φλόγες έφτασαν για ακόμα μια φορά κοντά στα σπίτια στον οικισμό Πηγαϊδάκια.

Οι επικεφαλής ζήτησαν να σηκωθούν και πάλι τα δύο ελικόπτερα από Ηράκλειο και Χανιά, προκειμένου να προληφθούν ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ως αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρχε ακριβής εικόνα των στρεμμάτων καλλιεργήσιμης και χορτολιβαδικής έκτασης που έγιναν στάχτη, πάντως καταστράφηκαν πολλά θερμοκήπια και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κάηκαν και ζώα. Η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη είπε πως έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και καλλιέργειες.

Η φωτιά υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πάνω από το χωριό Αληθινή και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην Πόμπια, τα Πηγαϊδάκια και το Αντισκάρι.

Τα 20 αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, τους 48 πυροσβέστες και το πεζοπόρο τμήμα συνέδραμαν οχήματα των τοπικών δήμων, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής και από αέρος τρία ελικόπτερα.

Ψάχνουν «γιατί»

Οι καπνοί έχουν τυλίξει τα παραλιακά ταβερνάκια και οι κάτοικοι και οι παραθεριστές κατέβηκαν στη θάλασσα για να σωθούν Οι καπνοί έχουν τυλίξει τα παραλιακά ταβερνάκια και οι κάτοικοι και οι παραθεριστές κατέβηκαν στη θάλασσα για να σωθούν Ανακοινώθηκε επίσης ότι στην περιοχή σπεύδει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της φωτιάς, σε συνεργασία με το τοπικό Ανακριτικό Γραφείο της Υπηρεσίας.

ΡΟΔΟΣ: Ο εφιάλτης στη Νότια Ρόδο δεν λέει να κοπάσει. Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Γέρακας, αναζωπυρώθηκε και χθες το απόγευμα ανεξέλεγκτη κατευθυνόταν προς τα χωριά Ιστριο και Προφίλια. Στο χωριό Ιστριο κάηκε ένα σπίτι και ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαταχθεί η εκκένωση του οικισμού.

Στην εστία της φωτιάς έσπευσαν 65 άτομα, από το πεζοπόρο τμήμα που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, όπως και δύο ελικόπτερα και τέσσερα αεροπλάνα. Η φωτιά κατακαίει δασική και θαμνώδη έκταση.

Περιμετρικά των χωριών στη νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του Δασαρχείου, της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα που εκδηλώθηκε η φωτιά, αναφέρουν ότι έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Από χθες βρίσκεται στο νησί και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος βρίσκεται στον τόπο της φωτιάς.

ΣΕΡΙΦΟΣ: Πανικός επικράτησε το Σάββατο στη Σέριφο, από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Αγία Μαρίνα. Η πυρκαγιά κινήθηκε κοντά στο χωριό Αβέσσαλος καίγοντας χαμηλή βλάστηση, ενώ στην προσπάθεια για την κατάσβεση έσπευσαν δύο αεροπλάνα, ένα πυροσβεστικό όχημα και πεζοπόρο τμήμα.

Ούτε το Μνημείο των Πεσόντων Μεταλλωρύχων γλίτωσε από τη μανία της φωτιάς στο Μ. Λιβάδι Ούτε το Μνημείο των Πεσόντων Μεταλλωρύχων γλίτωσε από τη μανία της φωτιάς στο Μ. Λιβάδι Σημειώνεται ότι στην περιοχή δεν υπήρχε πυροσβεστικός σταθμός, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί και να απειλήσει κατοικίες των οικισμών Μεγάλου Λιβαδιού και Κουταλά.

Η ατμόσφαιρα έγινε σταδιακά αποπνικτική και οι δύο οικισμοί εκκενώθηκαν έπειτα από απόφαση του διοικητή της Αστυνομίας, Μάριου Κουρσουλίδη. Κάτοικοι αλλά και τουρίστες κατέβηκαν πανικόβλητοι στη θάλασσα και κάποιοι άφησαν τις βαλίτσες τους στη στεριά και βούτηξαν για να συνέλθουν από τους καπνούς και την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής επιστράτευσε κλιμάκιο πυροσβεστών από τη Σύρο, ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού έθεσε σε άμεση ετοιμότητα απόπλου το Ναυαγοσωστικό του Λιμεναρχείου Σύρου, προκειμένου αυτό μεταφέρει τους πυροσβέστες και τον εξοπλισμό τους στη Σέριφο.

Κάηκε και η ιστορία

Ο προσωρινός απολογισμός της φωτιάς είναι τραγικός: οι πύρινες γλώσσες έκαψαν δύο κτήρια, ένα σπίτι και ένα παλαιό Διοικητήριο, στο Μεγάλο Λιβάδι, και χιλιάδες στρέμματα γης! Το νεοκλασικό μέγαρο κατασκευάστηκε το 1880 και ήταν Διοικητήριο της εταιρείας μεταλλείων και Μνημείο Εθνικής Εμβέλειας πολιτισμικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.

Οι φλόγες ξεπηδούν από το «Διοικητήριο», τα πάλαι ποτέ γραφεία της Μεταλλευτικής Εταιρείας Σερίφου και σήμερα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς Οι φλόγες ξεπηδούν από το «Διοικητήριο», τα πάλαι ποτέ γραφεία της Μεταλλευτικής Εταιρείας Σερίφου και σήμερα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς Στη «μαύρη ράχη» της Σερίφου οι πυροσβέστες έσβηναν χθες το απόγευμα τις τελευταίες εστίες και παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στα αποκαΐδια

«Η χώρα βρίσκεται ξανά παραδομένη σε πύρινα μέτωπα και στο έλεος του στρατηγού ανέμου», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε να ανατρέξει στην περίφημη ρήση του Β. Πολύδωρα. Η Κουμουνδούρου χρεώνει στην κυβέρνηση απουσία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης, την ίδια ώρα που προωθεί τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Προσθέτει ότι ο μηχανισμός έχει αποδεκατιστεί λόγω των πολιτικών λιτότητας, καθώς προτάσσεται το συμφέρον των δανειστών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα καταργήσει τις πυρκαγιές», ήταν η αντίδραση του Ν. Δένδια.

* ΩΡΩΠΟΣ

Εσβησαν στις φλόγες τρεις ηλικιωμένοι

Ανήμπορα να αντιδράσουν, τρία ηλικιωμένα άτομα βρήκαν το θάνατο χθες τα ξημερώματα όταν πήρε φωτιά η μονοκατοικία τους στον Ωρωπό Αττικής.

Τα τρία ηλικιωμένα άτομα, δύο 83χρονες γυναίκες και ένας 82χρονος άνδρας, ήταν μέσα στο εξοχικό σπίτι που βρίσκεται στην οδό Μικράς Ασίας και Αθανασίου Διάκου την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέσα στο σπίτι βρισκόταν ακόμη ένας ηλικιωμένος άνδρας 84 ετών, ο οποίος αντελήφθη τη φωτιά, προσπάθησε να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους, επικοινώνησε με την Πυροσβεστική και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα. Ο 82χρονος επιχείρησε να βγει από το σπίτι όταν άκουσε τις φωνές του 84χρονου αλλά τον καταπλάκωσε τμήμα της οροφής που εκείνη την ώρα κατέρρευσε. Οι δύο ηλικιωμένες βρέθηκαν νεκρές από τους άνδρες της Πυροσβεστικής πιθανότατα από ασφυξία.

Στο συμβάν επενέβησαν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα ύστερα από κλήση που έλαβαν στις 04.45 σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα ψυγείου που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του σπιτιού.

Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

* ΑΛΜΥΡΟΣ

Κάρβουνο το μαντρί με τα 500 πρόβατα

Το μαντρί και 500 πρόβατα κτηνοτρόφου κάηκαν χθες το μεσημέρι από πυρκαγιά που ξέσπασε στον Κόμβο Αλμυρού Μαγνησίας. Η Πυροσβεστική Αλμυρού ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 2.30 το μεσημέρι και άμεσα έσπευσαν στο σημείο της φωτιάς εννέα οχήματα με 20 άνδρες, που έδωσαν μάχη με τις φλόγες μέχρι αργά το απόγευμα.

Από τη φωτιά έγιναν ζημιές στις εγκαταστάσεις όπου σταβλίζονταν περίπου 1.000 πρόβατα, τα 500 από τα οποία κάηκαν, ενώ καταστράφηκαν από τη φωτιά και 300 μπάλες από άχυρο.

Στο χώρο παραμένει σε επιφυλακή, και θα εξακολουθήσει όλο το βράδυ, ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλμυρού, καθώς υπάρχουν πολλές αχυρένιες μπάλες και εκφράζονται φόβοι για τυχόν αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

* ΜΑΙΝΑΛΟ

Διπλή πυρκαγιά-μυστήριο

Δύο απανωτές μυσρτηριώδεις φωτιές εκδηλώθηκαν την Παρασκευή και την Κυριακή στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου Αρκαδίας, κινητοποιώντας τις αρχές. Η πρώτη εκδηλώθηκε στο σαλέ του κέντρου, που είναι ιδιοκτησίας του παραρτήματος Τρίπολης του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου, και ο χώρος υπέστη πολύ σοβαρές υλικές ζημιές.

Η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης και υδροφόρες του δήμου. Προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς ξεκίνησε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης.

Ωστόσο στο σαλέ ξεπήδησαν νέες φλόγες στις 6.15 χθες το απόγευμα, κινητοποιώντας και πάλι τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις υδροφόρες του Δήμου Τρίπολης, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Κ. Κατσαφάνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα