Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Google ετοιμάζει αυτόματο διερμηνέα

Οι χρήστες θα μπορούν να τηλεφωνήσουν οπουδήποτε στον κόσμο και να μιλήσουν σε όποια γλώσσα επιθυμούν, καθώς το λογισμικό θα μεταφράζει τις κλήσεις σε πραγματικό χρόνο

Φήμες κυκλοφορούν γύρω από μία συσκευή με τη υπογραφή της Google που θα λειτουργεί ως διερμηνέας και θα μεταφράζει τις λέξεις που ακούει από τη μία γλώσσα στην άλλη σε πραγματικό χρόνο.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Android της Google Hugo Barra στην εφημερίδα The Times, η συσκευή, που αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ως ιδέα, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε μερικά χρόνια αν γίνουν κάποιες αλλαγές στο λογισμικό του Google Translate.

Η ιδέα ενός παγκόσμιου μεταφραστή εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2010, όταν ο Franz Och διευθυντής του τμήματος μεταφραστικών υπηρεσιών της Google άφησε να εννοηθεί σε ομιλία του πως σε λίγα χρόνια θα είναι δυνατή η απευθείας μετάφραση της ομιλίας μας.

Η υπηρεσία Translate της Google, καθώς και διάφορα άλλα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούν ήδη να μεταφράσουν γραπτό κείμενο από τη μία γλώσσα στην άλλη και μάλιστα σε ορισμένες γλώσσες η μετάφραση είναι «σχεδόν τέλεια», όπως για παράδειγμα από τα αγγλικά προς τα πορτογαλικά. Επιπλέον, μπορούν να μεταφράσουν ομιλία σε κείμενο αλλά δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αποδίδουν ομιλίες από τη μία γλώσσα στη άλλη σε πραγματικό χρόνο.

Η μετάφραση της φωνής έχει αρκετούς περιορισμούς από μόνη της και θα πρέπει να δημιουργηθούν εφαρμογές που θα αναγνωρίζουν με ακρίβεια τη φωνή και θα απομονώνουν το θόρυβο από τον περιβάλλοντα χώρο ή το μικρόφωνο, ενώ τέτοιου είδους συσκευές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να «μαθαίνουν» το στυλ ομιλίας του χρήστη, την προφορά και τον τόνο του.

Προς το παρόν, το Google Translate μεταφράζει σε 71 γλώσσες, ενώ αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν περίπου 6.000 γλώσσες σε όλο τον κόσμο, τότε θα λέγαμε πως η υπηρεσία είναι μάλλον ακόμα λίγο «φτωχή».

Πηγή: Daily Mail

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία
Ένας στους τρεις σε κώμα μπορεί να ανακάμψει
Βλάπτει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ιός οι κυβερνο-επιθέσεις
Θέαμα στον ουρανό
Google: Στην αγορά τα «έξυπνα» γυαλιά-PC
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Το «υγιές» μαύρισμα προκαλεί μελανώματα
«Τα ρομπότ θα μας παίρνουν τις δουλειές»
Στρατηγική στο μεσαιωνικό πανδοχείο
Οταν το ισοζύγιο του οργανισμού θέλει ρύθμιση
Γιούνο και Ιζούμο για καλή γονιμοποίηση
Γυαλιά που κρύβουν τα συναισθήματά σας
Η τομογραφία ποζιτρονίων χρήσιμη για ασθενείς σε κώμα
Οισοφάγος εργαστηρίου μεταμοσχεύθηκε σε αρουραίους
Γυαλιά που «βλέπουν» τον καρκίνο
Πρόγραμμα ενίσχυσης με σκοπό την επιστροφή στις ρίζες