Έντυπη Έκδοση

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Η τρόικα δέχθηκε, τελικά, την πρόταση Ιερώνυμου

Εντονο παρασκήνιο στο τρίγωνο τρόικας - κυβέρνησης - Εκκλησίας συνοδεύει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας από το Δημόσιο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με ειδική τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Η εταιρεία, που θα φέρει την επωνυμία Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε., είναι επί της ουσίας ένα βήμα ώστε το Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος να βρουν τη «χρυσή τομή» έναντι της τρόικας που ζητούσε εντόνως:

Πρώτον, το πέρασμα της μισθοδοσίας των κληρικών από το ελληνικό Δημόσιο στην Εκκλησία της Ελλάδος, κάτι που αποτελεί διαρκές πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία.

Δεύτερον, την ένταξη της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική συμφωνία προέκυψε έπειτα από συναντήσεις των νομικών επιτελείων του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για συμφωνίες του ελληνικού Δημοσίου με άλλες Μητροπόλεις.

Η δρομολόγηση της συμφωνίας ανάμεσα στο Δημόσιο και την Εκκλησία είχε φανεί από τη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και είχαν καταλήξει στο ότι οι μισθοί των κληρικών θα συνεχίζουν να καταβάλλονται κανονικά από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και το ότι η εκκλησιαστική περιουσία δεν θα ενταχθεί στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Τότε όμως -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είχε εξηγήσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι πρέπει να παρουσιαστούν έσοδα από την εκκλησιαστική περιουσία στην τρόικα και έτσι ενεργοποιήθηκε η πρόταση που είχε κάνει ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών από το 2009.

Τόσο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος φέρονται να έχουν εξηγήσει στην τρόικα (αλλά και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επισκέφθηκε πρόσφατα στην Αθήνα) ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση ούτε την αντοχή να έρθει σε σύγκρουση με την Εκκλησία της Ελλάδος και ότι έπρεπε να βρεθούν άλλοι τρόποι αξιοποίησης της περιουσίας. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι με αυτή τη λύση -εφ' όσον ενταχθούν σε αυτήν και άλλες μητροπόλεις- θα απαντηθεί και η γενικευμένη κριτική ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να αναλάβει συγκεκριμένο «μερίδιο» στην προσπάθεια της χώρας και της κοινωνίας για αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά δεν το κάνει, με την ανοχή της πολιτείας.

Οι ίδιες πηγές πάντως εκτιμούν ότι με τη χθεσινή συμφωνία και την προοπτική να υπάρξουν και νέα σύμφωνα του ελληνικού Δημοσίου και με άλλες Μητροπόλεις, αποφεύγεται η διαφαινόμενη σύγκρουση κυβέρνησης-Εκκλησίας, η οποία είχε ξεκινήσει με αφορμή άλλα ζητήματα, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την επί της ουσίας κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αλλά είχε ως αιτία την επίλυση του οικονομικού ζητήματος της Εκκλησίας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

* Εκταση στη Βουλιαγμένη στη θέση Φασκομηλιά

* Οικόπεδο στην Κατεχάκη πίσω από το «Σωτηρία», δωρεά της Αρχιεπισκοπής για να επεκταθεί το νοσοκομείο

* Αστικά οικόπεδα της Αρχιεπισκοπής

* Οικόπεδο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, που σήμερα λειτουργεί ως πάρκινγκ

* Οικόπεδο 11,5 στρεμμάτων στη Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, που στους Ολυμπιακούς του 2004 προοριζόταν για ξενοδοχείο

Δέκα ερωτήσεις - απαντήσεις για το συνεταιρισμό Εκκλησίας - Δημοσίου

Εταιρεία για την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας «επ' ωφελεία τόσο των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων όσο και του ελληνικού Δημοσίου» συστήνει το ελληνικό Δημόσιο με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η Εκκλησία βάζει τη δεσμευμένη (ανήκει κατά κυριότητα στην Εκκλησία, αλλά την έχουν απαλλοτριώσει οι δήμοι χωρίς να αποζημιώσουν την Εκκλησία) ακίνητη περιουσία της. Αντί αυτή να μένει αναξιοποίητη, τη θέτει στη διάθεση του λαού. Τι κάνει το Δημόσιο; Προσφέρει στην Εκκλησία την αποδέσμευση της περιουσίας της, όπως αναγνωρίζεται από δικαστικές αποφάσεις, και ουσιαστικά τη δυνατότητα αυτή να αξιοποιηθεί.

1. Τι ακριβώς θα είναι αυτή η κοινή εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το ελληνικό Δημόσιο;

Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.».

2. Ποιος θα τη διοικεί;

Θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα ορίζει η γενική συνέλευση των μετόχων επί πενταετή θητεία. Τρία μέλη θα ορίζονται από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών -από αυτά θα αναδεικνύεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας-, ένα από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ένα από το υπουργείο Οικονομικών.

3. Ο,τι ισχύει ισχύει μόνο για την Αρχιεπισκοπή;

Ναι.

4. Ανοίγει ο δρόμος και για άλλες Μητροπόλεις;

Εάν μαζί με άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θέλουν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδό, τα περιθώρια είναι ανοικτά είτε για να εμπλακούν μελλοντικά παραχωρώντας δικαιώματα επί ακινήτων που διατηρούν, είτε ενδεχομένως για να προχωρήσουν στη σύσταση αντίστοιχων εταιρειών.

5. Ποιος είναι ο εμπνευστής της;

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που είχε πρωτομιλήσει για το θέμα σε ομιλία του ενώπιον της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο του 2009.

6. Το γνώριζε ο κ. Παπανδρέου;

Βεβαίως, το 2009 ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε και επίσημα την πρόταση αξιοποίησης, σε συνεργασία με το Δημόσιο, της δεσμευμένης ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας την υλοποίησή της.

7. Οι βουλευτές;

Την είχε αποστείλει και στους 300 της Βουλής.

8. Οποιος μπει στην εταιρεία, Αρχιεπισκοπή, Μητρόπολη, Μονή, θα παραχωρήσει όλη την περιουσία του;

Δεν παραχωρεί την κυριότητα των ακινήτων αλλά τα δικαιώματα επ' αυτών. Η εταιρεία καταλαμβάνει πάντα τη δεσμευμένη ακίνητη περιουσία.

9. Μπορεί να πωληθεί η περιουσία της Εκκλησίας που θα παραχωρηθεί στην Α.Ε.;

Οχι. Δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα κανενός ακινήτου που παραχωρείται στην εταιρεία. Επιτρέπεται μόνο η ολιγόχρονη ή μακρόχρονη εκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης της συγκεκριμένης περιουσίας.

10. Η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας που δεν είναι δεσμευμένη «συμμετέχει» ως κεφάλαιο στην εταιρεία; Θα μοιράζεται με το Δημόσιο ακόμη και τα ενοίκια από τα διαμερίσματά της;

Οχι. Η τροπολογία αφορά και καλύπτει μόνο τη δεσμευμένη περιουσία της Εκκλησίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.
Ακίνητα & κτηματαγορά
Τρόικα
Μνημόνιο
Υπουργείο Οικονομικών
Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Κυβέρνηση
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα