Έντυπη Έκδοση

Ο Γκουρτζίεφ μέσα από τη μουσική του

Η μουσική του Ελληνα φιλοσόφου του Πόντου, Γκουρτζίεφ, παρουσιάζεται για τρεις μοναδικές συναυλίες στο Ευριπίδειο Θέατρο Χαλανδρίου τη Δευτέρα 2, Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, με την υπογραφή της μουσικής ομάδας ΡΟΔΑ.

Με άξονα μια μοναδική αλήθεια: την ύπαρξη πράγματι της δυνατότητας ανάπτυξης του ανθρώπου. Το ίδιο το έργο του Γκουρτζίεφ αντηχεί στην αφύπνιση του ανθρώπου.

Στη συναυλία, με τον τίτλο «Αναζητητές», η μουσική, ο κινηματογράφος και το βίντεο συναντούν τη φιλοσοφία μέσα από την προβολή εικόνων της καθημερινότητας, της παιδικής ηλικίας, του πολέμου, της πολιτικής διαμαρτυρίας, της εγκατάλειψης, της φύσης και του βιομηχανοποιημένου κόσμου όπου κατοικούμε.

Πολύπλευρες εικόνες από τη σύνθεση Ανατολής και Δύσης γίνονται αντικείμενο αυτής της σπάνιας συναυλίας που κινείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς. Σε αυτόν τον εξωτερικό χώρο οι μουσικοί ήχοι, οι φωτισμοί και οι προβολές αποκτούν νέα δυναμική.

Ο Γκουρτζίεφ, γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη του Καυκάσου από Ελληνες γονείς (Γεώργιος Γεωργιάδης), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα.

Μυστικιστής και φιλόσοφος, είναι ο δημιουργός ενός φιλοσοφικού συστήματος που ο ίδιος ονόμασε «Τέταρτο Δρόμο» ή απλά «Εργασία». Αποτελεί ένα σύνολο ιδεών που περιγράφει λεπτομερώς τη λειτουργία της «ανθρώπινης μηχανής» και τα στάδια για την πνευματική αφύπνιση του ανθρώπου.

Εμπνευσμένος από τα ταξίδια του στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Απω Ανατολής, συνέθεσε έργα και τα προσάρμοσε στο πιάνο. Οι συνθέσεις αποτελούνται από λαϊκά τραγούδια των συνοικιών της Ασίας, ψαλμούς και ύμνους των δερβίσηδων και των σαγίντ, προσευχές απομονωμένων ναών, καθώς και μουσική για κινήσεις ιερών χορών.

Η ομάδα ΡΟΔΑ, ως τμήμα του Ιδρύματος Γκουρτζίεφ, παίρνει αυτούς τους ήχους και πειραματίζεται με τη σχέση κινηματογραφικής εικόνας και μουσικής.

Σκοπός της είναι η αναζήτηση της πννευματικότητας στη σύγχρονη κοινωνία και η πραγμάτωση της διδασκαλίας του μεγάλου Ελληνα φιλοσόφου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική