Έντυπη Έκδοση

Πανάρχαια πάλη Καλού και Κακού

Αν για τον Τζέιμς Ελρόι «λευκή τζαζ» σημαίνει «δουλειά που στράβωσε, στημένη από λευκούς», τότε τι ακριβώς είναι η «αραβική τζαζ»; Μήπως αυτό που λέει ο αστυνομικός διοικητής: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και δεν τα πήγαμε κι άσχημα. Δεν υπάρχει απόλυτη νίκη.

 Δεν έχει τέλος αυτός ο αγώνας. Υπήρχε από πάντα και θα συνεχίσει να υπάρχει»; Κι όταν αναφέρεται στον αγώνα, εννοεί την πανάρχαια πάλη μεταξύ Καλού και Κακού.

Και πώς να μην κυριαρχούν αυτές οι θρησκευτικές έννοιες αφού το μυθιστόρημα ξετυλίγεται στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, σε χώρους όπου επιβάλλονται, με τη στενοκεφαλιά τους και το πείσμα τους, χασιδιστές εβραίοι, σαλαφιστές μουσουλμάνοι, μάρτυρες του Ιεχωβά.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Αχμέντ, είναι φανατικός αναγνώστης αστυνομικών, τα αγοράζει με το κιλό. Οι θηριωδίες των άλλων, η νοσηρή φαντασία των άλλων, τον βοηθούν να συγκρατεί τα τέρατα που παραμονεύουν στο βάθος του μυαλού του. Ονειρεύεται ότι κάποτε θα γνωρίσει μια κοπέλα που θα μπορεί να μοιραστεί μαζί της την αγάπη του για τον Τζέιμς Ελρόι.

Ως τότε, απλώς αναπνέει, ζει με το αναπηρικό επίδομα λόγω κατάθλιψης και διαβάζει.

Ο φόνος της γειτόνισσάς του όμως, που θα μπορούσε να ήταν και κάτι παραπάνω γι' αυτόν, αν δεν έμενε τόσο κλεισμένος στον εαυτό του, τον κάνει να βγει από το καβούκι του. Νιώθει πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να του φορτώσουν αυτή τη δολοφονία. Και αντιδρά.

Το πρόβλημα ταυτότητας των Αφρικανών μουσουλμάνων, μεταναστών στη Γαλλία δεύτερης ή τρίτης γενιάς, η ανάγκη τους να τσιμεντώσουν το κενό μέσα τους με θρησκοληψίες και κενά λόγια για να νιώσουν δυνατοί, η ζωή τους στα όρια της νομιμότητας είναι ο κορμός του βιβλίου του Γαλλομαροκινού, που γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού, Καρίμ Μισκέ.

Γνωρίζει καλά το καθεστώς απαγορεύσεων που επιβάλλεται στα μέλη κάθε θρησκευτικής σέχτας, την ευκολία να γίνεσαι ένας με τους πολλούς και όχι να ψάχνεις μόνος σου το δρόμο που θα ακολουθήσεις. Δεν είναι διδακτικός, απλά φαίνεται ότι έχει πια μπουχτίσει.

ΥΓ. Το βιβλίο συνοδεύεται και από playlist. Εντεκα μουσικά κομμάτια που δίνουν την ατμόσφαιρα της ιστορίας. Δοκιμάστε να τα ακούσετε παράλληλα με την ανάγνωση...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Λογοτεχνία