Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο Διάστημα το πρώτο ρομπότ που μιλάει

Η Ιαπωνία εκτόξευσε στο διάστημα το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που μιλάει, το οποίο θα κρατήσει συντροφιά στον αστροναύτη Kochi Wakata, που θα μεταβεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το Νοέμβριο.

Ο Κιρόμπο, με τον δημιουργό του Tomotaka Takahashi (AFP) Ο Κιρόμπο, με τον δημιουργό του Tomotaka Takahashi (AFP) Το ανθρωποειδές ρομπότ, με το όνομα Κιρόμπο, εκτοξεύτηκε με επιτυχία από τη βάση στο νησί Tanegashima και ταξιδεύει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τον μη επανδρωμένο ιαπωνικό πύραυλο Η-2Β, που μεταφέρει επίσης πόσιμο νερό, τρόφιμα, ρουχισμό και εξοπλισμό για τα έξι μόνιμα μέλη του ISS.

Ο Κιρόμπο, που αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του στις 9 Αυγούστου, έχει ύψος 34 εκατοστά, ζυγίζει περίπου 1 κιλό, έχει την ικανότητα να ακούει και να μιλάει, ενώ αποτελεί κομμάτι μιας μελέτης για τη συναισθηματική υποστήριξη ανθρώπων που είναι απομονωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το όνομά του προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις «ελπίδα» και «ρομπότ», έχει προγραμματιστεί να μιλάει ιαπωνικά, να θυμάται πρόσωπα και να κρατάει αρχείο από τις συνομιλίες του με τον Wakata, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει μηνύματα από τον σταθμό ελέγχου στον ιάπωνα αστροναύτη.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του ρομπότ, Tomotaka Takahashi, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να κάνει τον Κιρόμπο συμβατό με τις συνθήκες του διαστήματος και χρειάστηκαν εννιά μήνες προετοιμασίας για να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: BBC, Space

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ρομποτική & τεχνητή νοημοσύνη
Αστρονομία και Διάστημα