Ηλεκτρονική Έκδοση

Πίσω στο φυσικό του περιβάλλον το νεαρό τσακάλι

Τα κατάφερε ο «Σταύρος»

Τη μάχη της επιβίωσης κερδίζει ο «Σταύρος», το νεαρό τσακάλι, που επανεντάχθηκε στο φυσικό του περιβάλλον, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία. Το τσακάλι, το οποίο τραυματίστηκε πέρσι το καλοκαίρι από διερχόμενο αυτοκίνητο μεταξύ Σταυρού και Ολυμπιάδας, στη Χαλκιδική, δεν κατάφερε μόνο να επιβιώσει - παρά τις δυσοίωνες αρχικές προβλέψεις- αλλά και να προσαρμοστεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Φωτογραφία:ΚΑΛΛΙΣΤΩ Φωτογραφία:ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά αφού πλέον έχουμε και τις πρώτες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται να κινείται μαζί με ένα ακόμα άτομο του είδους του, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο για την επιτυχή επανένταξη και προσαρμογή του στο φυσικό του περιβάλλον».
Το τσακάλι είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα σε ηλικία μόλις 2 μηνών και διασώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Δράσης για την Άγρια Ζωή και του Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης και  χάρη στη συμβολή του ΕΚΠΑΖ, που ανέλαβε το πρόγραμμα επανένταξής του στην Αίγινα, κατάφερε να ανακάμψει και να ξεπεράσει τα πολύ σοβαρά πολλαπλά κατάγματα και στα τέσσερα πόδια του.

Η απελευθέρωση του νεαρού τσακαλιού Φωτογραφία:ΚΑΛΛΙΣΤΩ Η απελευθέρωση του νεαρού τσακαλιού Φωτογραφία:ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Σύμφωνα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η κοινωνική οργάνωση του τσακαλιού είναι παρόμοια με αυτή τη λύκου. «Τα τσακάλια ζουν και  αυτά σε μικρές αγέλες αποτελούμενες συνήθως από 2 έως 5 άτομα. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός του αποτελείται από μικρούς και απομονωμένους μεταξύ τους υποπληθυσμούς σε χαμηλού υψομέτρου περιοχές στη βόρεια Ελλάδα, τη Πελοπόννησο και τη Στερεά. Στην Ελλάδα θεωρείται είδος κινδυνεύουν λόγω του μικρού συνολικά πληθυσμιακού μεγέθους του και της σημαντικά κατακερματισμένης κατανομής του. Οι πυρκαγιές, η επέκταση αστικών περιοχών, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αλλά και ο κατακερματισμός των βιοτόπων του, αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες αιτίες υποχώρησης του είδους από την Ελληνική ύπαιθρο». Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα τσακάλια, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.callisto.gr/tsakali.php.

Φωτογραφία:ΚΑΛΛΙΣΤΩ Φωτογραφία:ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Το επόμενο διάστημα οι τρεις φορείς (η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η Δράση για την Άγρια Ζωή και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης) θα διοργανώσουν εκδήλωση στη Χαλκιδική με σκοπό να παρουσιάσουν την ιστορία του μικρού τσακαλιού αλλά και να συζητήσουν τα προβλήματα διατήρησης του είδους στην Ελλάδα.
 
Α.Κ.ΜΩΡΟΥ
 
 
 
 
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα