Έντυπη Έκδοση

Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Η Φουκουσίμα καλεί σε βοήθεια τους ισοπεδωτές του Ναγκασάκι

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες της Ιστορίας. Με τον πιο επίσημο τρόπο, διά στόματος του πρωθυπουργού της χώρας Σίντζο Αμπε, η Ιαπωνία ζήτησε, για να αντιμετωπίσει την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας που συνέβαλε στην προ έξι δεκατιών επίθεση στο Ναγκασάκι.

Η ειρωνεία της Ιστορίας Η ειρωνεία της Ιστορίας Μετά την πρόσφατη παραδοχή της Tokyo Electric Power Co (Tepco) ότι εκατοντάδες τόνοι ραδιενεργού υλικού εξακολουθούν να διοχετεύονται στον Ειρηνικό Ωκεανό δύο χρόνια μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, οι μηχανικοί της ιαπωνικής εταιρείας θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Hanford Engineer Works στην πολιτεία της Ουάσιγκτον για να λάβουν τεχνογνωσία σχετικά με το σφράγισμα πυρηνικών αντιδραστήρων και τη διαρροή ραδιενεργού υλικού.

Η Hanford Engineer Works είναι η εταιρεία που παρήγαγε τα 6,2 κιλά πλουτωνίου της ατομικής βόμβας με το προσωνύμιο «Χοντρός Αντρας» που ισοπέδωσε το Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945. Τα εργαστήρια και οι εγκαταστάσεις της Hanford υπήρξαν βασικό κομμάτι του Manhattan Project που οδήγησε στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Υπολογίζεται ότι η βοήθεια της Hanford για το σφράγισμα του Ντάι-Ιτσί θα εξοικονομήσει 11 τρισ. γεν ή 112 δισ. δολάρια από τα συνολικά κόστη καθαρισμού.

Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο γενικός διευθυντής διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων της Tepco, Μασούμι Ισικάουα, «με τη στρατιωτική τους δραστηριότητα, οι ΗΠΑ έχουν τεράστια εμπειρία στην πυρηνική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων της απορρύπανσης εδάφους και της διαχείρισης μόλυνσης υδάτων. Υπάρχουν πολλά να μάθουμε από αυτούς».

Ο Ισικάουα είναι ανάμεσα στους ηρωικούς Πενήντα της Φουκουσίμα που παρέμειναν στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου Ντάι-Ιτσί μετά τη φωτιά που ακολούθησε το καταστροφικό τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011. Η πυρηνική διαρροή είχε ως συνέπεια των εκτοπισμό 160.000 κατοίκων από τις εστίες τους και συγκλόνισε την ιαπωνική κοινωνία. Το οικονομικό κόστος της θεωρούμενης ως μεγαλύτερης φυσικής καταστροφής στην Ιστορία εκτιμάται από την Παγκόσμια Τράπεζα στα 235 δισ. δολάρια και εξακολουθεί να πονά την ιαπωνική οικονομία, η οποία παραμένει ενεργειακά εξαρτημένη με τα πυρηνικά της εργοστάσια εκτός λειτουργίας σε μια εποχή που η ύφεση καιροφυλακτεί.

Αποδεικνύεται ότι η χειρότερη οικονομική κρίση, από την εποχή που οι άνθρωποι δεν φαντάζονταν καν μια πυρηνική καταστροφή, μπορεί να εξαερώσει και τα πιο δύσκολα ηθικά διλήμματα της μνήμης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία