Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποκλείει τη «γενική αμνηστία» των Κούρδων ανταρτών ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα χορήγησης «γενικής αμνηστίας» στους Κούρδους αντάρτες, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον ίδιο τον Οτζαλάν, και δήλωσε ότι δεν συζητείται επί του παρόντος η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν από τα τέλη του 2012 με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, οι Κούρδοι αντάρτες κήρυξαν εκεχειρία τον Μάρτιο και άρχισαν να αποχωρούν από το τουρκικό έδαφος τον Μάιο. Έκτοτε ζητούν, ως αντάλλαγμα, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ενέργειες καλής θέλησης απέναντι στους Κούρδους της Τουρκίας.

"Οι υποσχέσεις που δόθηκαν (από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) για την αποχώρησή του από το τουρκικό έδαφος δεν υλοποιήθηκαν. Μόνο το 20% (των ανταρτών) έφυγε από την Τουρκία και ήταν κυρίως γυναίκες και παιδιά", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα χορήγησης "γενικής αμνηστίας". Παράλληλα ανέφερε ότι άλλο ένα από τα αιτήματα των Κούρδων, η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία, δεν συζητείται επί του παρόντος.

Ωστόσο, ο Ερντογάν είπε ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει και “μερικές εκπλήξεις", χωρίς να αποκαλύψει ποιες θα είναι αυτές.

Το ΡΚΚ έχει δώσει στην Άγκυρα διορία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να προωθήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και απειλεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει και πάλι τα όπλα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κουρδικό
Τουρκία