Ηλεκτρονική Έκδοση

Η πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία καγκελαρίου

Ιστορική και αμφιλεγόμενη επίσκεψη Μέρκελ στο Νταχάου

Επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου πραγματοποίησε την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προκαλώντας ωστόσο κριτική για το γεγονός ότι επέλεξε να το κάνει ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία καγκελάριος της Γερμανίας μεταβαίνει στο συγκεκριμένο στρατόπεδο θανάτου την εποχή του ναζισμού.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο Νταχάου έκλεισε με μια προεκλογική γιορτή μπίρας στην περιοχή, κάτι που επικρίθηκε τόσο από τους Πράσινους όσο και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που χαρακτήρισαν "αδέξιο" τον συνδυασμό των δύο εκδηλώσεων μέσα στην ίδια ημέρα.

Η ίδια από το στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου και κατέθεσε στεφάνι με λουλούδια και συνομίλησε με επιζήσαντες της ναζιστικής θηριωδία, εξέφρασε τη “βαθιά θλίψη” και την "ντροπή" της. “Ο κάθε κρατούμενος στο στρατόπεδο του Νταχάου και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχε προφανώς μια προσωπική πορεία που διακόπηκε ή καταστράφηκε”, είπε η Μέρκελ και έκανε λόγο για “ένα τρομακτικό, χωρίς προηγούμενο, κεφάλαιο της ιστορίας μας”.

“Ταυτοχρόνως, το μέρος αυτό αποτελεί μια προειδοποίηση: Πώς φτάσαμε στη Γερμανία να αφαιρούμε από τους ανθρώπους το δικαίωμα στο ζωή λόγω της καταγωγής τους, της θρησκείας τους, του σεξουαλικού προσανατολισμού τους» διερωτήθηκε η καγκελάριος.

Το Νταχάου, το πρώτο από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, άνοιξε τον Μάρτιο του 1933. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στάλθηκαν τα επόμενα χρόνια εκεί και τουλάχιστον 41.000 από αυτούς σκοτώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα και τις αρρώστιες μέχρι τον Απρίλιο του 1945, όταν το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανικές εκλογές
Γερμανία