Έντυπη Έκδοση

Με μαύρο και πνευματώδες χιούμορ

Ο Γκριν, χωρίς να καταφεύγει σε συναισθηματισμούς (άλλωστε το θέμα είναι αφ' εαυτού φορτισμένο), αφηγείται με χιούμορ (άλλοτε μαύρο, άλλοτε πνευματώδες και άλλοτε αυθεντικά χοντροκομμένο εφηβικό) και ευαισθησία μια εξαιρετικά θλιβερή ιστορία που κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης προκαλεί δυνατή συγκίνηση, ενώ μετά το πέρας της αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση.

Ο θάνατος, η λήθη και η μνήμη, το άπειρο, η αγάπη και ο πόνος είναι όλα ζητήματα που θίγει ο συγγραφέας μέσω των ηρώων του, οι οποίοι, ως έφηβοι, έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τα σημαντικότερα ερωτήματα της ζωής και τα διαχειρίζονται με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ωριμότητα.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί απλή γλώσσα για τους καθημερινούς διαλόγους και πιο εξεζητημένη στα σημεία όπου η Χέιζελ και ο Ογκάστους στοχάζονται πάνω σε πιο «βαριά» θέματα, χωρίς στιγμή να χάνεται η σπιρτάδα του κειμένου. Οι πνευματώδεις διάλογοι των ηρώων ενισχύονται από μια αντίστοιχα πρωτότυπη διαλογική έκφραση του μεταξύ τους έρωτα, με φράσεις πολύ μακριά από τα τετριμμένα, οι οποίες έχουν τα φόντα να γίνουν κλασικές, όπως η φράση του Ογκάστους «θα ήταν τιμή μου να μου ραγίσεις την καρδιά».

Το εύρημα του φανταστικού βιβλίου «Μια αυτοκρατορική βάσανος», του επίσης φανταστικού συγγραφέα Πέτερ Φαν Χάουτεν, επιτρέπει στον Γκριν να εκφράσει ενδεχομένως κάποιες σκέψεις του για την έννοια του συγγραφέα. Ο τρόπος που αποδομεί τον Φαν Χάουτεν αντηχεί τον κατά Μπαρτ «Θάνατο του Συγγραφέα», ενώ ταυτόχρονα είναι ένας στοχασμός πάνω στο διαχρονικό ζήτημα του κατά πόσο μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στο συγγραφέα και το έργο του. Πέρα από το φανταστικό βιβλίο του Πέτερ Φαν Χάουτεν υπάρχουν αναφορές σε σονέτα του Σέξπιρ, αλλά και στην ποίηση του Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς, που έχουν λειτουργικό ρόλο στο κείμενο καθώς αποτελούν έμμεσο σχόλιο πάνω στα όσα βιώνουν οι ήρωες, ενώ δίνουν ταυτόχρονα μια ποιητική διάσταση στη σχέση τους, που τους βοηθά να ξεφεύγουν από την ασήκωτη καθημερινότητά τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Λογοτεχνία