Έντυπη Έκδοση

Σρέντερ: Λέει ψέματα η Μέρκελ για την Ελλάδα

Την ελληνική κρίση και το ενδεχόμενο δεύτερου κουρέματος του χρέους αποφάσισαν να επιστρατεύσουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ως ένα από τα βασικά προεκλογικά όπλα τους κατά της καγκελαρίου Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος χρησιμοποίησε για προεκλογικούς λόγους την Ελλάδα και πήρε απάντηση πως εκείνος ευθύνεται που μπήκε στην Ευρωζώνη... Ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος χρησιμοποίησε για προεκλογικούς λόγους την Ελλάδα και πήρε απάντηση πως εκείνος ευθύνεται που μπήκε στην Ευρωζώνη... Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών σκοπίμως κρύβουν την πραγματικότητα από τους Γερμανούς πολίτες, έλεγαν. Μετά τις εκλογές, όμως, θα στείλουν στους φορολογουμένους το «λογαριασμό», όταν πλέον -και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια- θα έχουν πάψει να είναι ψηφοφόροι. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να παραβιάσουν την πεπατημένη της πολιτικής ευπρέπειας, όταν ο προηγούμενος καγκελάριος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατηγόρησε ευθέως τη διάδοχό του Ανγκελα Μέρκελ ότι λέει «ένα μεγάλο ψέμα», ισχυριζόμενη ότι δεν τίθεται θέμα νέου κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η κ. Μέρκελ του απάντησε εμμέσως, μιλώντας σε μια γερμανική εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις του «εξωπραγματικές», ιδίως εφ' όσον εκείνος ευθύνεται που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις ότι δεν ήταν καθόλου έτοιμη γι' αυτό.

Ολα έδειχναν ότι οι Γερμανοί υποψήφιοι θα πιπίλιζαν την καραμέλα της Ελλάδας μέχρι τις κάλπες, οι μεν επισείοντας τον κίνδυνο νέας επιβάρυνσης του Γερμανού φορολογουμένου, οι δε σφυρίζοντας αδιάφορα. Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 22ας Σεπτεμβρίου για την ομοσπονδιακή Βουλή, ο κ. Σόιμπλε αποφάσισε να βάλει φρένο στους Σοσιαλδημοκράτες, ανοίγοντας ο ίδιος τη συζήτηση για το «απαραίτητο τρίτο πακέτο στήριξης» της Ελλάδας, όταν -αργότερα- προκύψει η ανάγκη.

«Δεν συζητούμε για κούρεμα χρέους», είπε, «διότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιδιωκόμενα». Πράγματι, καθώς από το κούρεμα εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στην ουσία το χρέος δεν μειώθηκε εφ' όσον η αναχρηματοδότηση του τραπεζικού κλάδου επιβάρυνε με τη σειρά της τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Στην ουσία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άνοιξε ένα θέμα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ωφελήσει το κόμμα του στον προεκλογικό του αγώνα, αλλά η ζημιά που θα κάνει θα είναι μικρότερη από εκείνη την οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι Σοσιαλδημοκράτες αν το διατηρούσαν σε υψηλούς τόνους, χωρίς να παίρνουν μια -λογικοφανή, έστω- απάντηση.

«Ατύχημα» φοβάται ο Σαμαράς

Κατανόηση από την Ανγκελα Μέρκελ και την τρόικα, ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές, αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς η προεκλογική συζήτηση που ανάβει στη Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα ξυπνά φόβους για τη στάση του Βερολίνου την επόμενη ημέρα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σε εκλογικές σκοπιμότητες δεν θεωρούν καθόλου καλό που η Ελλάδα γίνεται ημέρα με την ημέρα πρώτο θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, παρ' ότι το αποδίδουν σε εκλογικές σκοπιμότητες.

Και αυτό καθώς όσο τα γερμανικά κόμματα συνεχίζουν να συγκρούονται με επίκεντρο το ερώτημα ποιο θα είναι το κόστος για τους Γερμανούς φορολογουμένους μιας νέας στήριξης της Ελλάδας τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την επόμενη κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα νέο κούρεμα όπως θα ήθελε το Μαξίμου. Η δε προαναγγελία τρίτου Μνημονίου από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφερε σε δύσκολη θέση το Μαξίμου, αφού προκαλεί το ερώτημα «ποιος θα τολμήσει να υπογράψει νέο Μνημόνιο;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έλθει σε επικοινωνία με την κ. Μέρκελ, ζητώντας το ίδιο που θα ζητήσει και κατά τη διαπραγμάτευση που θα κάνει με την τρόικα: «Μη μας πιέζετε, γιατί θα συμβεί κανένα εκλογικό ατύχημα». Αίτημα που αφορά ειδικά μη προαπαιτούμενα θέματα όπως η άρση αναστολής των πλειστηριασμών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Γερμανικές εκλογές