Έντυπη Έκδοση

ΕΔΙΑ

Εκδήλωση μνήμης για τον ταξίαρχο του ΔΣΕ Γιώργο Γεωργιάδη

Επειτα από σφοδρό βομβαρδισμό, στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και οι εμπρηστικές βόμβες Ναπάλμ, η άμυνα των ανταρτών κάμφθηκε και στις 29 Αυγούστου 1949 ο ΔΣΕ εγκατέλειψε τον Γράμμο και διέφυγε προς την Αλβανία. Με την κατάληψη του Κάμενιτς στις 30 Αυγούστου έληξε το πολεμικό σκέλος του Εμφυλίου.

Ο ταξίαρχος Γ. Γεωργιάδης Ο ταξίαρχος Γ. Γεωργιάδης Αυτές τις μέρες, 64 χρόνια μετά, στις 31/8 και 1/9, η ΕΔΙΑ Κ.-Δ. Μακεδονίας τιμά, στο Λαιμό της Φλώρινας, τον ταξίαρχο του ΔΣΕ Γιώργο Γεωργιάδη, που εκτελέστηκε με εντολή της ανώτατης ηγεσίας του ΚΚΕ. Ηταν ένας από τους στρατιωτικούς που εκτελέστηκαν στην εκκαθαριστική εκστρατεία που ακολούθησε τη διαγραφή του Μάρκου Βαβειάδη από το κόμμα, μετά την αντιπαράθεση με τον Νίκο Ζαχαριάδη. Η ηγεσία του ΚΚΕ ήθελε να απαλλαγεί από τους στρατιωτικούς που θεωρούσε ότι ήταν υπό την επιρροή του Μ. Βαφειάδη. Η αρχή έγινε με τη δολοφονία του ταξίαρχου Γιαννούλη, για να ακολουθήσει ύστερα από έξι μήνες και η δολοφονία του ταξίαρχου Γιώργη Γεωργιάδη, ο οποίος σκοτώθηκε με 35 συντροφικές σφαίρες, με ατιμωτικό τρόπο έξω από τις Καρυές των Πρεσπών, σε ηλικία 33 χρόνων, στις 24 Φλεβάρη του 1949.

Ενα συνταρακτικό ντοκουμέντο: Φωτοτυπία της ιδιόχειρης διαταγής του Μήτσου Βλαντά για την εκτέλεση του Γ. Γεωργιάδη Ενα συνταρακτικό ντοκουμέντο: Φωτοτυπία της ιδιόχειρης διαταγής του Μήτσου Βλαντά για την εκτέλεση του Γ. Γεωργιάδη «Η αλήθεια είναι επαναστατική και πρώτα απ' όλα πρέπει να αναμετρηθείς με τη δική σου Ιστορία και αλήθεια. Εμείς θέλουμε να θυμόμαστε και τα κακά της Ιστορίας. Προς γνώση και συμμόρφωση. Εχουμε κάνει έξι εκδηλώσεις, όπως επίσης για το θρύλο του Γράμμου, τον Γιαννούλη, που επίσης τον δίκασαν και τον εκτέλεσαν. Ο έτερος από τους κορυφαίους στρατιωτικούς του ΕΛΑΣ ήταν ο Γεωργιάδης, τον οποίο επίσης εκτέλεσαν σε ένα έγκλημα σταλινικού χαρακτήρα», λέει ο πρόεδρος της ΕΔΙΑ Κ.-Δ. Μακεδονίας, φιλόλογος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Η ΕΔΙΑ Κ.-Δ. Μακεδονίας προσπαθεί να αναδείξει αυτές τις πλευρές της Ιστορίας. «Αυτοί οι άνθρωποι, που έδωσαν τα πάντα, έπεσαν θύματα εκκαθαρίσεων λόγω των διαφορών που είχαν και στα στρατιωτικά και στα πολιτικά ζητήματα, και ουδέποτε αποκαταστάθηκαν από την Αριστερά συνολικά. Αριστερά δεν είναι πλέον μόνο το ΚΚΕ», προσθέτει. Η προσπάθεια συνίσταται στην αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας εις βάρος των πρωταγωνιστών, των κατοίκων και ολόκληρων χωριών που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά μετά τον Εμφύλιο. «Δεν βρίσκαμε πουθενά φωτογραφία του Γεωργιάδη. Τους έσβησαν. Οπως έσβησαν και τα χωριά, όπου έγιναν όλα αυτά. Στους χάρτες γράφει "ερείπια" του χωριού τάδε. Δεν ήταν ερείπια. Ηταν χωριά που τα ανατίναξαν μετά τον Εμφύλιο ως συνεργάτες των ανταρτών», καταλήγει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Φάκελος