Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δίωξη γιατί δεν επέτρεψαν ρατσιστική αιμοδοσία!

Η ρατσιστική καμπάνια της Χρυσής Αυγής για αιμοδοσία μόνο για Ελληνες, αντιμετωπίστηκε με σθεναρότητα από τους γιατρούς και τους εργαζομένους στα νοσοκομεία όλης της χώρας, που ματαίωσαν τις φιέστες αυτές.

Ομως, στη Σάμο, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Βάσω Σίδερη-Πατλάκα, έκανε αναφορά εναντίον των εργαζομένων για τη ματαίωση της αιμοδοσίας και ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των εργαζομένων για την παρεμπόδιση της αιμοδοσίας. Ηδη κάλεσε για κατάθεση τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Σταμάτη Φιλιππή, και την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Ουρανία Αποστόλου, στο πλαίσιο προανακριτικής διαδικασίας. Αναμένεται να ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλοι δέκα υπάλληλοι.

Σε Τρίπολη, Λάρισα

Υπενθυμίζεται ότι με βίαιο τρόπο εργαζόμενοι και πολίτες διέκοψαν παρόμοιες απόπειρες αιμοδοσίας της Χρυσής Αυγής στην Τρίπολη και στη Λάρισα, όπου μάλιστα οι συγκεντρωμένοι είχαν εκσφενδονίσει μπουκάλια κατά των στελεχών του κόμματος.

Τα επεισόδια έληξαν εκεί και σε αντίθεση με τη Σάμο δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνέχεια. Οι εργαζόμενοι θεωρούν υπεύθυνους για την εξέλιξη αυτή τη διοικήτρια του νοσοκομείου αλλά και τις δικαστικές αρχές. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Στις 27 Απρίλη 2013 η φασιστική, νεοναζιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή" κάλεσε τα μέλη της σε πανελλαδική αιμοδοσία "μόνο για Ελληνες", παραβιάζοντας ακόμη και την υπάρχουσα νομοθεσία και ιατρική δεοντολογία, που δεν επιτρέπει καμιά φυλετική διάκριση στην εθελοντική αιμοδοσία. Με τον τρόπο αυτό εκδήλωσε για άλλη μία φορά το φασιστικό, ρατσιστικό της πρόσωπο, το στόχο της να διχάσει το λαό και τους εργαζόμενους με βάση φυλετικά κριτήρια, να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται και το αγαθό της υγείας, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους μεγαλέμπορους.

»Οι ταξικές δυνάμεις, τα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, οι φορείς του μαζικού κινήματος αντέδρασαν μαζικά και σε πολλές περιπτώσεις, με τη μαζική συμμετοχή τους, ματαίωσαν τις φασιστικές φιέστες των νεοναζιστών και δεν επέτρεψαν να περάσει ο ρατσισμός στην εθελοντική αιμοδοσία "μόνο για Ελληνες".

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, λαμβάνοντας υπόψη το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κάλεσε το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου, τους επιστημονικούς φορείς και όλους τους φορείς του νησιού να αρνηθούν να συνεργαστούν και να ακυρώσουν την προγραμματισμένη με όρους αιμοδοσία της ναζιστικής ρατσιστικής Χρυσής Αυγής, που μοναδικός της σκοπός είναι να διχάζει το λαό και να δηλητηριάζει τις ψυχές των ανθρώπων και ιδιαίτερα της νεολαίας.

»Η μαζική ανταπόκριση φορέων και του σαμιακού λαού ματαίωσε την αιμοδοσία της ρατσιστικής φασιστικής Χρυσής Αυγής με όρους. Υστερα από σχετική αναφορά της διοικήτριας του Νοσοκομείου Σάμου κ. Σίδερη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου διενεργεί προκαταρκτική έρευνα.

»Σοβαρές ευθύνες φέρουν η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και οι διωκτικές αρχές της Σάμου που, αντί να κινηθούν ενάντια σε όσους οργανώνουν ρατσιστικές φιέστες, δήθεν εθελοντικές αιμοδοσίες "μόνο για Ελληνες", κινούν διαδικασίες ποινικών διώξεων εναντίον εκείνων που υπερασπίστηκαν τον πραγματικό χαρακτήρα της εθελοντικής αιμοδοσίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νησιωτική Ελλάδα
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Ρατσισμός
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Χρυσή Αυγή